Председателството ни в Съвета на ЕС щe е общо усилие и ангажимент

Ние всъщност следваме българския опит, призна вицепремиерът Кунева

Председателството на България в Съвета на Европейския съюз щe е общо усилие и ангажимент. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева на парламентарен контрол за координационен механизъм по подготовката на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз,  съобщи Фокус.

Тя припомни, че с решение от 10 юни са били формирани четири тематични групи и уточни, че създаването на тематична работна група за председателството не е отложено. „След дискусии и разговори постигнахме разбиране, че спрямо изпълнението на мерките и задачите, предвидени за тази работна група, следва да има по-различен подход. Бях предложена аз да оглавявам тази група, но реших, че е по-добре да сменим подхода и да приобщим към работата по националните приоритети повече колеги”, уточни Кунева и добави, че са взели решение да дадат възможност за по-голяма прозрачност и по-широк дебат по-тях.

„Възложихме на Съвета по европейски въпроси да координира работата по програмата и приоритетите на нашето бъдещо председателство”, коментира тя и поясни, че във функциите си е определена и за национален координатор по подготовка на България за председателството на ЕС, със зам.-министъра на външните работи.

„Ние всъщност следваме българския опит, който следвахме по време на преговорите. Никой не е ограничен или изолиран от работата по подготовката на председателството, нито аз сама избирам националните ни приоритети”, подчерта Меглена Кунева.