Германски консерватор: Атина хитрува

Свят

10-07-2015, 12:50

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В Берлин са доста скептични към новото предложение на гръцкото правителство

Високопоставени германски политици изразиха съмнение относно сериозността на новoто предложение на гръцкото правителство в опит да спечели ново финансиране, за да избегне фалит и евентуално излизане от еврозоната, съобщава Ройтерс.

В последното си предложение Гърция иска 53 милиарда евро помощ, за да покрие задълженията си до 2018 година. В замяна Атина ще наложи строги мерки за икономии.

Може ли да се вярва, че този списък с реформи ще бъде приложен, попита Ралф Бринкхаус, който е заместник-председател на парламентарната група на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел.

Друг високопоставен консерватор, Ханс-Петер Фридрих, заяви пред радио Deutschlandfunk, че или гръцкото правителство се опитва да надхитри собствения си народ или се опитва нас да надхитри.

Бринкхаус добави, че е много скептичен относно така наречения haircut на дълга (притежателите на облигации биват принуждавани да приемат преструктуриране на дълга - б.р.), но не изключва вероятността да бъде подкрепен пакет, който да включва облекчения, ако се гласува в германския парламент.

Запитан дали би подкрепил такъв пакет, той отговори: "Ние ще разгледаме много спокойно целия пакет, който ще ни се представи в следващите дни".

Според него haircut на дълга за Гърция винаги е проблематичен, защото държави като Кипър, Португалия, Испания и Ирландия са прокарали реформи, но не са си осигурили такава помощ като на Гърция.

Междувременно вътрешният министър на Гърция Никос Вуцис заяви, че е оптимист, че страната може да сключи „добро споразумение" с кредиторите.

Ние сме оптимисти, че ще сключим много добро споразумение. Ние ще го обсъдим и аз съм оптимист, че като цяло всичко ще мине добре, каза той пред журналисти преди среща с депутати от управляващата партия СИРИЗА в парламента.