Монд: Ципрас прие мерките, които сам отхвърли на 26 юни

Чакаме днес гръцкият парламент да си каже думата след гръмкото "не" на референдума

Малко преди 22 часа снощи международните кредитори получиха гръцките предложения, с които на практика премиерът Ципрас приема всички искания на ЕС, МВФ и ЕЦБ, пише френското издание Монд.

С този документ от 13 страници, озаглавен "Приоритетни действия и ангажименти", на практика Гърция се ангажира да изпълни почти всички искани мерки на международните кредитори, предложени на 26 юни. Тогава Ципрас ги отхвърли и свика референдум на 5 юли, на който гръцките граждани гласуваха против нови ограничения за тях и икономиката.

Вчера обаче правителството се отметна от обещанията си и в замяна на новите усилия поска 53,5 млрд. евро финансиране, за да може да покрие задълженията си по дълга до 2018 г. С този план Гърция иска да се намери решение за своя огромен публичен дълг от 180% от БВП, както и да осигури 35 млрд. евро, предназначени за растеж.

Още днес гръцкият парламент трябва да се произнесе по отношение на този план и да позволи или да забрани на правителството да преговаря за новия пакет от реформи. Дебатите започват в 14 часа българско време, уточнява БГНЕС.

Предложените реформи от Атина ще бъдат анализирани също още днес от международните кредитори, за да може да бъдат предложени на Еврогрупата преди заседанието им утре и преди срещата на върха на 28-те държави от ЕС в неделя.