Красен Кралев и Йорданка Фандъкова ще бъдат патрони на световните първенства по бадминтон за хора с увреден слух

Петя Неделчева помага на състезателите

Националните отбори на България по бадминтон за глухи се подготвят за предстоящите Световни първенства, които ще се проведат в зала „Христо Ботев” в София. На 15 и 16 юли ще се състои шампионата при младежи и девойки до 18 години,  като до момента са подали заявка за участие състезатели от Китайско Тайпе, Франция, Индия, Корея, Литва, Русия, Турция, Украйна и България. Страната ни ще бъде представена от Белкъз Саидова, Антоанета Иванова и Митко Димитров. Младите бадминтонисти тренират също двуразово в центъра за бадминтон- зала София под ръководството на старши треньора доц. Анета Янева и нейния помощник Румяна Иванова.

„Това ще е първо Световно първенство в историята и не познаваме съперниците. Но хубавото е, че и те също не знаят възможностите на Белкъз, Тони и Митко. Особено при Митко Димитров, който има страхотни качества и го очаква голямо бъдеще. Децата са много възпитани и стриктни по отношение на тренировъчния процес. Винаги идват навреме и дори искат да останат още да играят”, сподели доц. Янева, която ги следи изкъсо за всеки елемент от играта.

На няколко метра от тях вече нивото е далеч по–различно и се играе на бързи обороти. Най-добрата ни бадминтонистка в последните години Петя Неделчева тренира заедно с мъжете и жените с увреден слух и често спира играта, за да покаже грешките им. „За мен е удоволствие да тренирам с тях. Много са борбени и имат качества. Гергана Баръмова дори стана 3-та на нашето републиканско, което говори за нейните възможности. Помагам на доц. Янева и се подготвям за Световното в Индонезия през август”, заяви Неделчева.
 
Мъжете и жените не са спирали да тренират от началото на годината. Подготвят се двуразово по специален план и за спаринг партньори идват студенти от НСА, както и национални състезатели от чуващите.

Людмил Гетов, Теодор Жеков, Емрах Хюсеинов, Никола Тянков и Митко Димитров, който освен при младежите ще участва и при мъжете, както и Гергана Баръмова, Силвия Бозева, Габриела Колицова, Боряна Топчиева при жените. Това са националите, които ще участват на Световното първенство от 18-25 юли. От чужбина идват състезатели от 19 държави.

„Те тренират с чуващи. Присъствието на Петя Неделчева тях е много мотивиращо и ползотворно. Търсят нейното мнение и искат да играят с нея. Руският национален отбор е подновил женската формация и идват с непознати състезателки. Другите ги познаваме и сме играли с тях. Но винаги може да има изненади. Ние сме отлично подготвени и амбицията ни е да вземем минимум три медала от Световното при мъжете и жените”, допълни доц. Янева.

Спортната федерация на глухите в България с помощта на ММС изцяло са обезпечили подготовката и лагерите на националните ни състави преди двете първенства. Играчите са с чисто нова екипировка и последен модел маратонки за бадминтон.

Световните първенства за глухи в София са под патронажа на кмета на столицата Йорданка Фандъкова и са част от мероприятията свързани  със „София- Европейска столица на спорта 2018 година”. Председател на организационния комитет за двата шампионата  е министърът на младежта и  спорта Красен Кралев. Всички срещи ще се играят в зала „Христо Ботев” в Студентски град.