Владимира Янева отива на съд

Бившият шеф на Градския съд в София е обвиняема за престъпление по служба

Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева за престъпление по служба. 

Тя е обвинена за това, че два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на СРС-та в нарушение на закона. Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС и в нарушение на максималните срокове за прилагане на СРС, припомни Нова телевизия.

С обвинителен акт се сдоби и бившият директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Тодор Костадинов за продължавано документно престъпление и за компютърно престъпление. Той е обвинен за съставяне на шест официални документа, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат показани на Владимира Янева. Става дума за искания за използване на СРС и искания за продължаване на експлоатацията на СРС-тата по отношение на служители на МВР. Освен това той е използвал служебен компютър, за да провери определен човек по ЕГН.

Тодор Костадинов е платил парична гаранция в размер на 2 000 лева, а Владимира Янева е с най-леката мярка за неотклонение „подписка”.