ЕК води 66 дела срещу България

Повечето от тях са за неспазване на законодателството на ЕС

Европейската комисия води 66 дела срещу България за неспазване на законодателството на Европейския съюз. Това се посочва в годишния доклад за начина, по който се следи прилагането на правото на ЕС през 2014 г., представен от комисията днес и цитиран от bTV.

Общо 50 дела, заведени срещу България, са за „нарушения за неправилно въвеждане и/или неправилно прилагане на правото на ЕС”, а 16 са за „нарушения за ненавременно въвеждане” на общностното законодателство.

Статистиката сочи, че най-много дела се водят срещу Гърция (89), а най-малко - срещу Хърватия (10).

Вътрешният пазар остава най-ценният актив на Европа за гражданите и за предприятията, които се възползват от навременното и правилно въвеждане и прилагане на правото на ЕС, отбелязва комисията.

Еврокомисията започва производство за нарушение, ако съответна държава от ЕС не представи решение на предполагаемо нарушение на общностното право. Брюксел образува такова производство, когато държава не уведоми за мерките за въвеждане на директива в националното законодателство в рамките на приетия краен срок.

Комисията може да образува производство за нарушение въз основа на собствено разследване или жалба от отделни граждани или предприятия, когато националното законодателство не е в съответствие с изискванията на законодателството на ЕС.

Повод за производството може да бъде и обстоятелството, че правото на ЕС не се прилага правилно или изобщо не се прилага от националните органи.

През последните пет години броят на официалните производства за нарушение е намалял. Както и през 2013 г. околната среда, превозите и вътрешният пазар и услугите остават областите на политика, в които през 2014 г. са били образувани най-много производства за нарушение.

Закъснялото въвеждане на правото на ЕС не позволява на гражданите и предприятията да се възползват напълно от европейското законодателство, въздейства отрицателно върху правната сигурност и несправедливо нарушава условията за честна конкуренция в рамките на вътрешния пазар, отбелязва комисията.

Гражданите и заинтересованите страни могат да съобщават за предполагаеми нарушения на правото на ЕС чрез онлайн формуляр за жалби. През 2014 г. мнозинството от подадените жалби са се отнасяли до заетостта, вътрешния пазар и правосъдието.