Кунева и Кънев бранят правосъдния министър

Не може Христо Иванов да направи нещо против влизането ни в Шенген, категоричен е вицепремиерът

Никой колега от правителството не може да направи нещо против влизането на България в Шенген. С тези думи вицепремиерът Меглена Кунева защити правосъдния министър Христо Иванов преди минути в парламента. Повод станаха появили се информации, че Иванов е поискал Германия да обвърже членството ни в Шенген с приемането на промените в конституцията, пише „24 часа”. 

До скоро в много страни приемането в Шенген се свързване с механизма за мониторинг и това не е изненада, каза Кунева. Тя обаче бе категорична, че от началото на мандата си работи за разкъсването на тази връзка.

Кунева обяви, че подкрепя правосъдния министър в ангажимента му да продължи съдебната реформа. Няма смисъл да захранваме конфликти, трябва да ги затваряме, каза още тя.

„Нелепа клевета”, така лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира в кулоарите на НС твърденията, че правосъдният министър Христо Иванов настоявал пред германския Бундестаг да не ни приемат в Шенген, ако не бъде приета, предложената от него конституционна промяна. Направена била проверка в МС, която оневинявала Иванов. Това е поредната долна клевета срещу Христо Иванов, част от една гнусна медийна кампания срещу него, категоричен е Кънев.

Разговорите били водени с превод и има протоколи. Няма такова нещо, убеден е реформаторът. Това не е първият подобен случай, смята той.

Радан Кънев не е учуден, че ВСС иска оставката на правосъдния министър. Във ВСС са съсредоточени проблемите на българската съдебна система, подчерта реформаторът. Съпротивата е много ожесточена, подчерта Радан Кънев.

Едва ли шумът около министъра на правосъдието ще му коства главата, по мнението му. Поредният скандал около Христо Иванов е проверка на самото му ведомство заради обществени поръчки. Във всичко това Кънев вижда класическо активно мероприятие с участието на медии и прокуратура.

Относно ролята на Светлин Танчев в скандала, Кънев каза, че ще разговаря с него. Тук става въпрос за някаква интрига, която доведе до изнасянето на тази невярна и клеветническа информация, убеден е тъмносиният лидер.