Реформаторите се разпадат за местния вот

Хората на Кунева бесни, нямат избирателна тежест по места

Реформаторският блок най-вероятно ще отиде разединен на местните избори, пише БЛИЦ, позовавайки се на източници от средите на десницата. Това била причината за крайната изнервеност на зам.-председателя на парламентарната група Найден Зеленогорски, който дори постави ултиматум, че ще се оттегли от шефския пост на Предизборния щаб на реформаторите, ако коалицията се разцепи за местния вот.

Признаци за разединението вече са налице. Във Варна кандидатът на реформаторите Чавдар Трифонов е подкрепен от партиите на Корман Исмаилов, ДСБ, а хората на Кунева, БЗНС и СДС застанаха зад кандидатурата на сегашния кмет от ГЕРБ Иван Портних.

Вероятно такива разцепления тепърва ще се случват и на други възлови места в страната. В ДСБ са твърдо решени да отидат самостоятелно на местните избори, за да препънат мераците на Кунева да налага влиянието си в коалицията.

Според социологическите проучвания представителството ѝ в страната е твърде ограничено и партията ѝ едва ли би могла да вкара самостоятелно съветниици.

Макар и бутикова, ДСБ събира значителна подкрепа в големите градове и това ще ѝ даде възможност да потвърди лидерската позиция на Радан Кънев, която дразни другите двама лидери на партиите в РБ, които катапултираха в правителството Меглена Кунева и Божидар Лукарски.

ДСБ имат подкрепата за самостоятелно явяване и на час от независимите депутати в блока. Това донатоварва напрежението между основните партии в коалицията, която след местните избори трудно ще удържи целостта си.