БСП не е виновна за фалита на КТБ, категоричен е Миков

Стремим се към 70 кмета и над 1000 съветници на местния вот, поясни лидерът на Столетницата

На местните избори наесен целта на БСП е по-голямо представителство – повече гласове, около 70 кмета и над 1000 общински съветници. Това обяви лидерът на партията Михаил Миков пред bTV. Той има намерение да се срещне с лидера на АБВ и бивш член и лидер на БСП Георги Първанов до края на тази парламентарна сесия.

"На местните избори е важно БСП и левицата да увеличи представителството си. Ако на европейските избори сме имали над 400 000, на парламентарните – над 500 000 гласа подкрепа, смятам, че на местните избори е нормално да гоним цел – над 600 000 гласа", уточни партийният лидер.

Според Миков местният вот ще е индикатор за политическата подкрепа за управляващите в момента. „Единствената спойка (в управляващата коалиция) е властта и все повече разломи се получават”, коментира лидерът на левицата.

Информацията за предлаган подкуп на изборите за лидер на БСП преди година Миков определи като спекулация с цел да се хвърли петно върху БСП. „Който го твърди, да го покаже. Прави се кампания с това. Търсете тези, които казват”, коментира лидерът на левицата.

По думите му няма партия, която по-демократично да избира лидера си от БСП. „Има ли вътрешна групичка, която клати кораба отвътре – в БСП винаги е имало течения и аз не приемам това като нещо ненормално, има такива които вредят, но смятам, че партията е по-силна. БСП е единствената нормална партия в България, това е част от вътрешнопартийния живот. В тоталитарните партии и партиите-проекти такива неща няма”, обяви лидерът на Столетницата.

На въпрос защо е поел партията в такъв тежък момент, Миков напомни, че на изборите за лидер са се явили цели 9 кандидати. Според него за една година в партията са настъпили сериозни организационни промени и вече има ясно очертаване на правата и отговорностите.

„Най-много държавни средства бяха концентрирани в КТБ при първото управление на ГЕРБ”. Tака лидерът на БСП отговори на въпроса кой е отговорен за казуса „КТБ”.

По думите му покрай КТБ се правят много внушения и се търси политическа изгода. „Персоните, които са свързани, трябва да излязат на светло. Не мисля, че само Цветан Василев е виновен, прокуратурата е тази, която казва кой е виновен”, заяви партийният лидер.

Според него бившият премиер Пламен Орешарски носи толкова отговорност, колкото му е вменил законът, а БСП със сигурност не е виновна.

Лидерът на Столетницата е поздравил гръцкият премиер Алексис Ципрас за референдума, защото смята, че въпреки натиска гръцкият народ изразил своята позиция. Гърците са срещу неолибералния модел, който сваля три кожи от гърба на хората, смята Миков.

„Папагалското повтаряне „реформи” е свързано с орязване на социални права. Гърция е сигнал, че Европа трябва да е по-социална, а не по-фискална. Гърците добре си водят преговорите, мисля, че и Европа го приема добре”, коментира още Михаил Миков.