Борим корупцията с нов Закон за лобизма

Интересите трябва да се декларират, категорична е Кунева

Да е ясно кой защитава своите интереси и пред кого го прави при изготвянето на даден закон. За това се обяви вицепремиерът по координация на европейските въпроси Меглена Кунева, която оглави и Националния съвет по антикорупция към Министерски съвет.

Именно заради това си настояване тя обяви готовност сама да предложи пред Министерския съвет изготвяне на т. нар. Закон за лобизма, който при одобрение и от останалите министри да бъде изпратен за обсъждане и в пленарна зала.

Идеята за подобна инициатива е от страна на гражданската организация „Прозрачност без граници", която от своя страна са я представили по време на днешното първо заседание на въпросния антикорупционен съвет.

„Това, което можем да направим ние, е да обсъдим предложението и да излезем със становище. Ако оценката е положителна, мога да поема ангажимент и да го внеса за обсъждане на заседание на Министерския съвет", обеща на пресконференция вицепремиерът Кунева.

„Може и някои от парламентаристите да го припознаят и да го внесат те", припомни възможностите още тя.

Все пак обаче Кунева призна, че се притеснява дали подобен Закон за лобизма няма да бъде смекчен от страна на депутатите при обсъждането и приемането му в пленарна зала.

„Трябва да има прозрачност при изготвянето на законопроектите. Интересите трябва да се декларират", обясни идеята на такъв закон Кунева и го „облече" с пример - „няма нищо лошо Съюзът на винопроизводителите да отиде и да каже своето мнение при изготвянето на даден закон, но трябва да се знае, че е отишъл да го направи".

„Аз подкрепям такъв закон и такъв подход. Няма да направя крачка назад", заключи вицепремиерът Кунева.