Първите признаци за стареенето могат да бъдат открити още на 26 години

Учени установиха,че степента варира в широки граници

Това показва изследване на американската национална академия на науките. Изследването е проведено в Нова Зеландия и обхваща резултати от наблюдението на 954 души родени в един и същи град през 1972 г. и 1973 г., съобщават от Би Би Си.
Учените са наблюдавали 18 различни показатели (функция на черен дроб, бял дроб, бъбреци, зъби, кръвоносна система, метаболизъм, функция на имунната система и др.), които са се променили когато участниците в изследването са прехвърлили съответно 26 -, 32- и 38 години.
Анализът показва, че на възраст 38 години биологическата възраст, при някои от участниците варира от 20 до 60 години.
Резултатите доказват, че при част от хората стареенето е почти спряло, а при други е доста ускорено - за дванадесет календарни месеца остаряват биологично с три години. Когато учените проследили внимателно тези, които остаряват по-бързо установили че явните признаци за стареенето се появяват на възраст 26 години.
Биологичната възраст при повечето хора е с разлика в рамките на няколко години с календарната им. Според Тери Мофит, професор в университета в Дюк, проучването показва, че в много области на живота погрешно преценяваме хората по годината на раждане. "Ако знаехме повече за биологичната възраст ние щяхме да бъдем много по-справедливи в отношението си" казва професора пред Би Би Си. Възрастта за пенсиониране може да е много нечестна за тези, които все още са действително в разцвета на силите си, а трябва да се пенсионират и респективно както и за тези, които биологически са остарели и не са в състояние да работят толкова активно, казва Мофит.
Предишни изследвания показват, че стареенето се определя 20 % от гените на човек, а останалата част зависи от средата, в която живеем и от индивидуалната грижа за здравето ни.
Това дава надежда, че медицината може да бъде в състояние да забави стареенето и да успее да даде на хората по-дълъг и активен живот.

Съветите за постигане на това са много и за всеки отделен човек се отнасят с различна тежест.
Специалистите съветват - движете се, намалете храната, консумирайте повече пресни сурови плодове и зеленчуци, приемайте храни богати на антиоксиданти, избягвайте цигарите, алкохола и стреса, правете прочистване на организма поне 2 пъти годишно и най-важно - радвайте на щастливите моменти в живота.

Интересни факти - една от най-възрастните жени живели на планетата (вписана официално в регистрите) е Жан  Калман 1875-1997. Тя е французойка, никога не е работила, водела е активен живот - занимавала се е с плуване, тенис и езда, на 85 започва да се учи  фехтовка и е карала колело до 100 годишна. Спира да пуши на 116 години, като е от 21, но е пушила не повече от 2, 3 цигари на ден. Менюто и е съдържало по 1 кг шоколад на седмица.