БНБ проверява банките заради гръцката криза

Българската банкова система е потенциално уязвима, според Ройтерс

Българската централна банка е засилила проверките на местните банки като е поискала да получава информация два пъти дневно за изходящи парични преводи. Това е засилен мониторинг с оглед възможен "заразен ефект" от дълговата и банкова криза в съседна Гърция, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки три свои наназовани банкови източници у нас.

Агенцията напомня, че България се разглежда като потенциално уязвима, тъй като повече от една пета от банкови активи в страната са гръцка собственост и с оглед на тесните търговски и инвестиционни връзки с Гърция. Но източниците на Ройтерс отбелязват, че ситуацията остава спокойна, съобщава БНР.

Централната банка на България отказа коментар на тази информация.

Управляващите вече увериха гражданите, че са взети всички мерки за защита на банките. В изявление от 29-и юни БНБ баяви, че банките с гръцки акционери са добре капитализирани и имат над средните нива на ликвидност.

БНБ поиска банките да докладват за изходящи парични преводи два пъти дневно, посочва пред Ройтерс банков източник, запознат със ситуацията.

Агенцията отбелязва, че България премина през собствена финансова криза в края на 90-те години на миналия век и отново през миналата година, когато четвъртият най-голям кредитор - КТБ, рухна под тежестта на масово теглене на депозити.

Гръцките банки имат значителен пазарен дял във финансовите системи на редица балкански държави, включително в България, Сърбия, Румъния, Албания и Македония.

Когато имаме криза като тази в Гърция, БНБ трябва да бъде по-бдителна и да следи внимателно активността на финансовия паричен пазар. Това е част от нейната работа, казва втори банков източник.

Миналата седмица всички български банки започнаха да обявяват пред БНБ техния статус два пъти на ден, като това най-вероятно ще продължи, казва третият източник.

Всеки ден банките докладват на Централната банка, като сега представянето на тази информация е малко повече. При всяка ситуация на несигурност в регионален и глобален аспект, както и след изпадането на КТБ в неплатежоспособност през миналата година има увеличаване на тези предоставяни отчети, допълва третият банков източник на Ройтерс.