Подкупван ли е военният министър?

Прокуратурата не повярва на Ненчев за рушвета за МиГ-овете

Прокуратурата не е счела за достоверни обясненията на военния министър Николай Ненчев за предложен подкуп във връзка с подписването на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжката на МиГ - 29. От държавното обвинение поясняват, че те не са били потвърдени от останалите събрани по преписката данни.

Припомняме, Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления извърши проверка, след като през април се появи интервю на Ненчев във вестник със заглавие „Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29".

В интервюто военният министър излага факти относно среща с неназовани лица, предали му предложение за заплащане на „сериозни проценти" при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети. Той твърди, че „те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат". Ненчев твърди и че във връзка с работата на заеманата сега длъжност му били отправяни заплахи за живота.

Именно твърденията за отправено предложение за подкуп и смъртните заплахи провокирали извършването на проверка.

От съобщението на прокуратурата до медиите става ясно, че в хода на проверката не са събрани достатъчно доказателства за извършени престъпления, поради което с постановление от 03 юли на Софийската градска прокуратура (СГП) е отказано образуване на досъдебно производство.

В обясненията си пред прокуратурата във връзка с твърденията за закани за убийство министър Ненчев е заявил, че се касае за такива, отправени в предаване по телевизия СКАТ. В интервюто за вестника обаче той е посочил, че става въпрос за различни закани.

Военният министър е посочил също, че не бил изпитал основателен страх за живота си и не бил взел никакви мерки за охраната си. Не бил сигнализирал и компетентните органи, както и министър-председателя, пояснява още прокуратурата.