БРИКС контрира Запада със 100 милиарден резервен фонд

Свят

08-07-2015, 14:02

Снимка:

bricsglobal.ru

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той върви в комплект с Новата банка за развитие и нейните $50 млрд. начален капитал

Днес в Уфа, 1 170 километра югозападно от Москва, под председателството на Русия започват две срещи на върха - Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и БРИКС.

В БРИКС членуват Русия, Бразилия, Китай, Индия и ЮАР, а в Шанхайската организация за сътрудничество - Русия, Китай, Казахстан, Киргизия, Таджикистан и Узбекистан. Също ще участват Индия, Иран, Монголия, Афганистан и Пакистан, които са със статут на наблюдатели в ШОС. Срещите ще продължат до 10 юли.

В хода на срещата на държавите от БРИКС ще бъде обсъден въпросът за оздравяването на международната икономическа ситуация, а също така действия за разширяване на взаимните търговско-инвестиционни връзки, заяви помощникът на руския президент Юрий Ушаков, цитиран от РИА "Новости".

Актуално остава провеждане на реформа в системата за управление на Международния валутен фонд, повишаване на ролята на бързоразвиващите се икономики във фонда, добави той.

Важна тема на срещата е функционирането на Новата банка за развитие на БРИКС, пише нюз.бг.

Считаме, че с появата на Новата банка за развитие и резервният валутен фонд на страните от групата ще бъде създаден общ механизъм, който ще способства за ефективното стабилизиране на националните капитали на държавите в случай на кризисни явления в световната икономика, също така за отпускане на средства за различни инвестиционни проекти и като цяло за разширяване на търговско-икономическите връзки, каза Ушаков.

Очаква се БРИКС да приеме в края на срещите декларация и план за действие.

Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР ще съгласуват последните мерки около изграждането на резервен фонд в размер на 100 млрд. долара. Резервът и Новата банка за развитие с начален капитал от 50 милиарда долара са основна част от усилията на организацията да промени доминираната от Запада финансова система.

Миналата година на срещата на групата в Бразилия беше постигнато съгласие централата да бъде в Шанхай, но Китай ратифицира банката едва миналата седмица и не се очаква да започне да действа преди 2016 година.

Други държави като Турция, Мексико, Индонезия и Нигерия може да се присъединят като партньори на по-късна дата.

Резервният фонд се очаква да започне да действа веднага, за да помогне на страните членки, ако те са ударени от внезапно изтегляне на чужди капитали.

Сред основните теми на срещата на ШОС е присъединяване на нови членове към организацията, в това число Индия и Пакистан, а впоследствие и Иран, отбелязва Ушаков.

По думите му кандидатурата на Иран ще бъде обсъдена след завършване на преговорите за ядрената програма и отмяна на санкциите срещу Техеран от Съвета за сигурност на ООН.

В хода на форума участниците трябва да приемат 14 решения, включително начало на процес по присъединяване към организацията на Индия и Пакистан.

Според Ушаков Владимир Путин ще проведе 11 двустранни срещи и една тристранна среща - Китай-Монголия-Русия.

БРИКС и ШОС ще обсъдят конфликта в Украйна и икономическата криза в Гърция.