Ципрас не искал разделена Европа, искал реформи

Свят

08-07-2015, 12:49

Снимка:

Агенция Tanjug

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Но ако в неделя Атина няма споразумение с кредиторите, ЕЦБ "дръпва шалтера"

"Ние ще представим конкретни предложения в рамките на два дни, както беше решено на срещата на върха на еврозоната", каза Алексис Ципрас пред Европейския парламент в Страсбург. "Ние ще продължим реформите", увери премиерът, като допълни, че страната иска споразумение с партньорите, но "споразумение, което наистина ще помогне на Гърция да излезе от кризата". Според него е нужен "достоен компромис".

Ципрас подчерта, че Атина не иска да скъса връзките си с Европа. "Изборът, който направи гръцкият народ на референдума не е избор в полза на скъсване на връзките с Европа", каза гръцкият премиер и призова всички страни да предотвратят една "разделена Европа".

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че ако не бъде сключено споразумение между кредиторите и Атина в неделя, банката няма да остане с друг избор, освен да спре подкрепата за гръцките банки, съобщава "Гардиън".

Кристиян Нойе, член на Управителния съвет на ЕЦБ, заяви, че неделя е последният шанс за постигане на споразумение и избягване на гръцка икономическа "катастрофа".

"След това ще бъде твърде късно и последствията ще са трагични", изтъкна той пред френско радио.

"Страхувам се, че ако няма споразумение в неделя, гръцката икономика ще рухне и ще настъпи хаос", смята Нойе.

ЕЦБ наля 89 милиарда евро в гръцката финансова система през последните месеци, за да предотврати колапс, но е изключено кредитиране на неплатежоспособни институции.

Според Нойе линията на ЕЦБ за Гърция не може да бъде безгранична, тъй като банката си има правила.