FIVB разглежда вариант Русия да остане в елитната дивизия на Световната лига

България е на два мача от завръщане в елита

Президентът на руската волейболна федерация Станислав Шевченко съобщи, че международната федерация (FIVB) разглежда вариант, в който Русия да запази мястото си в елитната дивизия на Световната лига въпреки гръмкия провал този сезон. В груповата фаза през 2015 г. "сборная" допусна 11 загуби в 12 мача, а според настоящия регламент най-лошо представилият се отбор изпада във втора дивизия.

"Форматът на Световната лига се мени ежегодно, а този за следващия сезон все още не е разглеждан и не е утвърден - заяви Шевченко. - Все още не е ясно колко ще бъдат отборите в турнира през 2016 г. Смятам, че има огромна вероятност през следващия сезон да има съвсем нов регламент. И FIVB, и ние сме заинтересувани от участието на Русия в елита на Световната лига."

Заради аналогично фиаско през миналата година този сезон във втора дивизия игра България. В края на тази седмица националният отбор ще се опита да си върне мястото в елита, като спечели финалния турнир във Варна. В петък селекцията на Пламен Константинов излиза в 1/2-финал срещу Белгия, а в събота на победителя предстои решителен сблъсък срещу по-добрия измежду Франция и Аржентина.