Сценарий за еднопартийно управление?

Политика

08-07-2015, 11:35

Снимка:

parliament.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Променят въпросите за референдума?

Местан поиска 240 мажоритарни депутати

За това предупреди лидерът на ДПС Лютви Местан

От ДПС поискаха отпадане от парламентарния дневен ред на второто четене на промените в Закона за референдумите. Според лидера на ДПС Лютви Местан на второ четене се предлагали текстове, които вече са били отхвърлени на първо четене.

Друг аргумент за това, който Местан изложи от парламентарната трибуна" е резултатът от гръцкото допитване: "Трябва да прочетем урока от референдума в съседна Гърция."

В южната ни съседка, според него, се поставил чисто експертен въпрос, по който се произнесли гражданите. Лидерът на ДПС предупреди, че промените целели изпълнението на „опасен сценарий за младата ни демокрация".

Какъв е този сценарий той обаче не разкри от трибуната, но обеща това да стане по-късно.

Данаил Кирилов от ГЕРБ не се съгласи да отпадне точката от дневния ред и не се съгласи с аргументите на ДПС. Пленарна зала не подкрепи предложението на Лютви Местан.

"За" отпадането гласуваха 62-ма, а 61 депутати бяха против, 49 се въздържаха. Лютви Местан поиска прегласуване.

Промените, по думите му, обслужват допитването, иницирано от държавния глава.

Основното притеснение на ДПС е за въвеждането на смесена избирателна система. Прекият ефект ще бъде, че първата политическа сила ще упражни еднопартийно управление, но всички партии ще загубят от своето представителство. Местан изтъкна и че това бил и опасният сценарий - да се осигури еднопартийно следващо управление на Бойко Борисов.

И вторият опит на ДПС да прокара искането си за отпадане гласуването на промените в Закона за референдумите се провали. "За" отпадането на точката от дневния ред гласуваха 69 депутати, 57 бяха против, 44 гласуваха "въздържал се".

Малко по-късно ДПС излезе и с декларация по повод резултатите от референдума в Гърция.

Когато представителните власти прибягват до референдума,за да скрият собствената си политическа отговорност, може да има резултат както за съответната държава, така и за целостта на ЕС, заяви Лютви Местан. 

Местан попита какво ще се случи, ако популистко управление попита народа дали да се върне 16-милиардния заем, който взе кабинетът „Борисов 2" на кредиторите. Според лидера на ДПС дори и средно грамотни юристи щели да се затруднят да отговоря на гръцкия въпрос.

Според партията трябвало да се пита народа за ценностни въпроси, а не за експертни. Все пак ЕС може да понесе гръцката криза, смята Местан, а истинското изпитание за ЕС щял да е референдумът в Обединеното кралство догодина.

Според лидера на ДПС има опасност за разпад на ЕС. Страните от Западните Балкани пък щели да останат в „сивата зона между Изтока и Запада".

Затова и лидерът на партията поиска да се прочете урока на гръцкия референдум.

Лютви Местан поиска депутатите да се въздържат от волунтаризма в закона за референдума, който се предлага. Отново той предупреди, че се цели промяна на моделите на управление. Не се позовавайте на германския модел, призова лидерът на ДПС, според когото именно на германския модел, но манипулативно се позовавали вносителите на законовите промени.

Има сценарий за въвеждане на еднопартийно управление, изтъкна още веднъж Местан.