Матей Казийски готви ударно завръщане при националите

Може да се появи още на европейското първенство през октомври

Най-добрият волейболист в света през последните години Матей Казийски готви ударно завръщане в националния отбор за европейското първенство (9-18 октомври).
Сензационната новина вероятно ще бъде официално потвърдена още този месец след съдбоносна среща между звездата и националния селекционер Пламен Константинов. Разбира се, все още има твърде много условности – Матей държи да бъдат реализирани определени промени в правилниците на родната федерация. С ролята на посредник в преговорите се е нагърбил лично министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Но най-важното е, че самият Казийски има огромно желание отново да облече екипа на България.
Причините за намерението му са няколко. Главната е на емоционално равнище – шампионатът на Стария континент ще се играе пред родна публика (ще организираме турнира съвместно с Италия, а двубоите ще се проведат в “Арена Армеец” и в Двореца на културата и спорта във Варна).

 

Домакинският фактор и горещата подкрепа на феновете най-после създават предпоставка за нещо голямо. Още повече че на първата европейска олимпиада в Баку през юни българските волейболисти развалиха прокобата и стигнаха до мач за златото след 11 поредни загубени полуфинала във всички турнири. Вторият ни състав, воден от Николай Желязков, отстъпи пред Германия. Но демонстрира потенциал, който ни накара да мечтаем за първа значима титла
на най-високо ниво в колективните спортове.

 

Когато Матей се оттегли от тима, той бе в златната си възраст за спорта – 27 години. Към началото на европейското първенство тъкмо ще е навършил 31. Разбира се, състезател с неговите изключителни качества спокойно може да задържи високо равнище още няколко сезона. Шансовете му да изведе родината си до мечтания триумф на голям форум обаче намаляват с всеки изминал ден.
Има и друга, далеч по-прагматична причина. Наскоро Казийски подписа тлъст договор с най-богатия японски клуб – “ДжейТЕКТ Стингс” (Кария). Ангажиментът му е за една година, като може да бъде удължен с още три. А всеки 12 месеца ще генерират в банковата сметка на посрещача колосалните за мащабите на волейбола 1 млн. долара.
При подобна сделка  е прието да се залагат допълнителни бонуси при постигане на добри резултати,  както и при редовно участие в националния отбор. Ако Матей отново поведе България, това би гарантирало грандиозна реклама на “ДжейТЕКТ Стингс” и неговите спонсори в световен мащаб.

 

Развръзката наближава. Днес Казийски трябва да пътува за Страната на изгряващото слънце, за да подпише контракта. Така ще бъде сложена точка на 13-годишната му съвместна работа с треньора Радостин Стойчев, който остава начело на италианския “Тренто” и през следващия сезон. Волейболистът ще има и куп съпътстващи ангажименти – участие в рекламни клипове, срещи с привържениците. Задачата пред българина е пределно ясна – да донесе първа титла в историята на новия си отбор. Клубовете в Япония може да разчитат на само един чужденец. За миналия шампионат “ДжейТЕКТ Стингс” ангажира световния вицешампион с Куба от 2010 г. Фернандо Ернандес, който има и бронз от финалите на Световната лига през 2012 г. в София. Въпреки помощта му тимът завърши на пета позиция. Сега амбициите са насочени само към върха.
Именно след завръщането на Матей у нас предстои срещата с Пламен Константинов. Двамата имат уговорка да се видят на четири очи непосредствено преди финалите на втора дивизия от Световната лига, които са насрочени за 10 и 11 юли във Варна. А при положителна развръзка не е изключено Казийски да помогне на отбора още при евентуалното участие в заключителния турнир на най-комерсиалната волейболна надпревара. За целта нашите трябва да спечелят първото място в своята дивизия.
Според непотвърдена информация волейболистът вече е разговарял с Красен Кралев и е обяснил при какви обстоятелства е готов отново да облече националната фланелка  Както е известно, той обяви бойкот точно преди 3 години. Това се случи на емоционална пресконференция веднага след уволнението на Стойчев като селекционер. Матей изтъкна като мотив методите на управление на Данчо Лазаров и останалите началници във федерацията. Той се обяви категорично против заробващото обвързване на младите състезатели с родните им клубове, както и срещу размера на така наречените трансферни такси – суми, които играчите са длъжни да превеждат в централата или на бившите си отбори при всяко преминаване в чуждестранен клуб. Парите варират от 1500 до 10 хил. евро на сезон.