Полицейското насилие е практика

Да не се поставят всички в МВР под общ знаменател, призова криминалният психолог Росен Йорданов

Полицейското насилие в България е практика и фактът, че сега се появява клип за насилие, който е заснет преди месеци, е случайност. Това обяви в сутрешния блок на bTV Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет (БХК) по повод последните сигнали за насилие от страна на униформени.

Единият случай беше разпространен от сирийски информационен сайт. Вижда се как униформени удрят легнали на земята имигранти. Другият е любителско видео, където полицаи удрят, блъскат и подритват момче и момиче в центъра на столицата.

Според Кънев случаите на насилие се случват много по-често в полицейските управления, отколкото на улицата. И по-често извън София и над роми.

Бившият военен министър в кабинета „Станишев” Николай Цонев напомни, че униформата на полицаите не им дава право да не спазват закона. Той лично стана жертва на полицейско насилие при показен арест по обвинение в злоупотреба със служебно положение.

Криминалният психолог Росен Йорданов призна, че в системата на МВР през последните години професионалните качества и моралът падат. Някои полицаи са забравили, че са закрилници, а не насилници и са се превърнали в оцеляващи чиновници, коментира Йорданов.

Той призова все пак де не бъдат поставяни всички служители на МВР под общ знаменател, защото все още има и добри професионалисти.

Междувременно "Фейсбук" група организира протест в София срещу полицейското насилие. Събитието под наслов „Качество, а не количество в МВР”.