Национална програма ще намали бездомните кучета

Залагат на кастрацията и осиновяването на безстопанствените четириноги

Министерството на земеделието ще подготви Национална програма за овладяване на популацията на бездомните кучета, а кметовете на общини ще организират изпълнението й по места и ще отчитат резултатите ежегодно. Това предвиждат промени в Закона за защита на животните, които ще бъдат разгледани на днешното заседание на правителството, пише Дарик.

Заради различните подходи и незадоволителните резултати от овладяването на проблема с бездомните кучета, земеделското министерство предлага разработване на национална програма, която да съдържа мерки за овладяване и контрол върху популацията на кучета, както и мерки за контрол върху развъдниците, търговците на кучета, пазарите за животни и домашната популация.

Програмата ще залага на кастрирането на бездомни кучета, осиновяването им и на образователни кампании сред населението. Кметовете на общини ще организират изпълнението на мерките, а при неизпълнение на това си задължение съответният кмет ще бъде санкциониран с глоба от 1000 до 2000 лева или двойният й размер при повторно нарушение.

Министърът на земеделието ще представя на правителството отчет за свършеното през годината, а в подготовката на програмата ще могат да участват и неправителствените организации за защита на животните. Кабинетът ще одобри и еднократната помощ за първокласници в държавните и общински училища. Право на нея имат семейства с доход до 350 лева на член от домакинството, като доходът не се прилага при деца с един родител, деца с увреждания и настанени в приемни семейства деца.