Гърция има 5 дни да се спаси от Grexit-а

Свят

08-07-2015, 08:27

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Свършват запасите от пари в банкоматите

След извънредната среща в Брюксел Гърция получи още един, последен, шанс да стигне до споразумение с кредиторите си и да избегне „грекзита“ (излзизането на страната от еврозоната ).
Атина има едва пет дни за това, които по думите на председателя на Европейския съвет Доналлд Туск ще са „най-критичните в историята на ЕС“.
В неделя лидерите на страните от съюза отново се събират в Брюксел и ако до сделка не се стигне, вероятно това ще моментът, в който Гърция ще трябва да се започне процеса по излизане от еврозоната.
Напускането на зоната на единната валута би било прецедент с неясни последици за паричния съюз на ЕС.
Не можем да изключим черен сценарий, това е най-критичният момент в историята на ЕС и на еврозоната, бяха думите на Туск.
„Всички в еврозоната искат да постигнем съгласие, да няма победители и победени. Ако не се споразумеем в срок, преговорите ще бъдат прекратени, възможен е включително най-лошият изход, в това число и банкрут, и срив на банковата система на Гърция“, поясни той.

Европейската комисия е готова за всякакво развитие на въпроса, свързан с Гърция,
включително за напускането на страната на ЕС и еврозоната, както и за оказването на хуманитарна помощ на Атина, съобщи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.
Ако гръцкото правителство не стори това, което се очаква от него, не мога да предотвратя най-лошото, каза Юнкер. Кои си мислят, че са те и кой мислят, че съм аз, попита той по адрес на гръцкото правителство, което нарече ЕК „терористи“.
Еврозоната прояви политическа воля да даде още един шанс на Гърция, каза новият гръцки финансов министър Евклидис Цакалотос, цитиран от Франс прес, след срещата с колегите си в Брюксел. Цакалотос, който беше много лаконичен пред журналистите, каза също, че е постигнат напредък на заседанието на Еврогрупата, в което той участва. Във връзка с това, че Гърция не представи официално нови предложения за споразумение с кредиторите на заседанието, министърът отбеляза: „Нещата са по-сложни“.
Министрите бяха разочаровани, гръцките предложения биха ускорили нещата, времето е все по-малко, коментира европейски източник.
Според друг източник Цакалотос „е преминал по-скоро успешно приемния изпит“ пред колегите си. „Той потвърди, че Гърция иска нова програма за две или три години, както искат германците“, добави източникът.
От гръцкото правителство съобщиха, че Атина е внесла промени в предложенията за кредиторите и утре ще представи предложения по т.нар. мостово споразумение, което трябва да осигури финансиране на страната до края на юли, когато се очаква сключването на основното, трайно споразумение, предаде ТАСС.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че Атина се стреми към окончателен изход от кризата с предложение за реформи в замяна на помощ,
което според него ще бъде представено до края на седмицата, предаде Ройтерс.
„Дискусиите преминаха в положителна атмосфера. Процесът ще бъде бърз, той започва в следващите часове с цел да приключи най-късно до края на седмицата“, каза Ципрас пред репортери след спешната среща на лидерите от еврозоната.

Въпросът за преструктурирането на гръцкия дълг може да бъде разгледан през октомври, ако преди това бъде изработена нова програма за подпомагане на Гърция, каза още Жан-Клод Юнкер.
Преструктурирането на дълговете на Гърция може да бъда разгледано през октомври, ако преди това бъде изработена нова програма за помощ на Гърция в рамките на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), поясни той.
Този въпрос може да бъде разгледан, ако към онзи момент страната изпълнява всичките си основни задължения към кредиторите, подчерта Юнкер. Гърция настоява да бъдат опростени до 30% от задълженията ѝ и да се удължат сроковете за изплащане на останалата част от тях. Дълговете на Атина възлизат на 315 млрд. евро – над 175% от брутния вътрешен продукт на страната.

През следващите два дни гръцките банки може да започнат да изпитват недостиг от пари в наличност,
ако правителството не сключи спешно споразумение за възобновяване на финансовата помощ с международните кредитори, съобщи Ройтерс.
Гръцките банки са затворени от миналата седмица, а клиентите им могат да теглят от банкоматите не повече от 60 евро на ден, но въпреки ограничението запасите от банкноти бързо намаляват.
Един от цитираните от Ройтерс източници смята, че запасите от пари в някои банкомати ще свършат още днес, докато друг – висш гръцки банков служител – предполага, че парите в наличност ще стигнат за още ден-два.
Отварянето на банките, които са затворени от осем дни, за да се запази банковата система, трябва да отворят постепенно, до края на седмицата, като разширяват предлаганите услуги, каза вчера заместник-министърът на финансите Димитрис Мардас, цитиран от Франс прес.
Целта е постепенно да отворим отново всички банки и обстановката да се нормализира, каза Мардас без да посочи срокове, тъй като отварянето зависи „от предложенията на централната банка, от съюза на гръцките банки и от пазарните условия“.