Позор с пагон и позната марка- ""І РПУ"

Най-доброто от печата

08-07-2015, 06:53

Снимка:

Господари на ефира, Нова ТВ

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Полицаи от същото районно се прочуха през април 2014 г. с подобни записи

Потресаващи кадри с насилие надигнаха вълна от възмущение срещу полицията, пише "Труд". На единия от записите се вижда как пет ченгета млатят, ритат и оковават с белезници млада жена и приятеля й при проверка на документи в центъра на София. Другият клип, разпространен от сирийска агенция, показва как български полицаи на границата с Турция посрещат бежанците - карат ги да лягат на земята и ги налагат с палки.
МВР реагира сутринта, като обяви с половин уста, че и в двата случая ще се правят проверки. Изяснено е кои са полицаите биячи от първия запис. Те са от печално известното Първо софийско РПУ. Имената им не бяха съобщени с мотива, че това може да попречи на проверката, разпоредена от началника на СДВР Младен Маринов. Официалната версия на полицията засега е, че ченгетата са били пратени заради сигнал за сбиване на улицата и нарушаване на нощната тишина. Младият мъж дал документите си, но жената не - били пияни, съответно с 0,5 и 1,5 промила. Затова и двамата били отведени в Първо РПУ, а срещу тях е имало бързо производство за хулиганство. То обаче било прекратено от Софийската районна прокуратура.
Полицаи от същото районно се прочуха през април 2014 г. с подобни записи. На тях ясно се виждаше как вкарват млада жена и приятеля й в районното и униформите им са цели-целенички. След 2 часа едно от ченгетата се появява с отпран пагон и обвинява жената, че го е нападнала и е посегнала срещу униформата му. Тогавашният шеф на РПУ-то Даниел Пашов и заместникът му Николай Панчев, които защитиха ченгетата си, бяха наказани съответно с порицание и предложение за уволнение. Неочаквано през април т.г. със заповед на Бъчварова Пашов и Панчев оглавиха Областната дирекция на МВР във Варна и тогава се оказа, че наказанията им са били отменени.
Новият запис е от декември 2014 г., когато начело на Първо все още са Пашов и Панчев. Нищо чудно сред бруталните полицаи да има от същите, участвали в епизода със скъсания пагон, коментираха източници от полицията.
Група във фейсбук обяви вчера, че свиква протест срещу полицейското насилие в петък от 18 ч. Демонстрацията под наслов “Качество, а не количество в МВР” ще е в градинката пред храма “Св. Седмочисленици” - точно там, където се провеждат и митингите на полицейските синдикати. Организаторите настояват да се премахнат някои привилегии, като например ранното пенсиониране на служители от МВР "без особени количествено измерими заслуги към задачите на ведомството". Иска се също ускорено създаване на електронно правителство и премахване на някои дейности на МВР като издаване на документи за самоличност, регистрация на автомобили и др.
“Ще подкрепим протеста срещу полицейското насилие”, заяви вчера Валентин Попов, шеф на най-големия синдикат в МВР. „Полицейското насилие е недопустимо и не сме съгласни всички да търпим негативите на негови извършители”, каза Попов. Той обаче уточни, че ако на този протест се отправят и искания срещу социалния пакет на служителите в МВР, то това би било нелепо и наивно. "Ако някой каже: "Това са разбойници, убийци, вземете им т.нар. привилегии", означава, че поставят всички служители в МВР под един знаменател. Да хвърлите заради един-двама или 50 престъпници петното върху всички служители на едно ведомство това е прекалено и се надявам, че е просто плод на малко повече емоции", добави Попов.
Петима полицаи млатят момче и момиче
Кадрите как петима полицаи бият момче и момиче бяха излъчени в “Господари на ефира” по Нова тв в понеделник.
Сцените на насилие са заснети в 2 часа през нощта на 19 декември м.г. от балкон или прозорец на ул. “13 март” в центъра на София.
Полицаите искат документите на младежите. Едно от ченгетата зашлевява шамар на момчето и нарича момичето “пръдло”, защото се е намесило да защити приятеля си. Започват бруталните сцени. Младата жена е обградена от петима униформени, които я събарят на земята, ритат я, блъскат я в паркирана кола. Оковават я в белезници и я товарят в патрулката. През това време момчето, също закопчано, вика на полицаите: “Стига, гледайте какво я направихте, бе!” В случая има престъпление - немотивирана и прекомерна употреба на сила, както и нанасяне на леки телесни повреди, коментира адвокат Марин Марковски. Той и други юристи обясниха, че обидите към ченгетата не водят до прилагане на сила - ръкопашен бой или с помощни средства - палки и белезници. Ако някой униформен се е засегнал, той може да подаде рапорт до прокуратурата.
Румяна Бъчварова във фейсбук: Осъждам насилието!
“Категорично осъждам всяка форма на насилие или прекомерна употреба на сила, както и ограничаването на човешките права”, обяви вчера вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова във фейсбук.
“За справяне с нарушителите на обществения ред и заплашващите сигурността на гражданите има законови норми, които държа да се спазват. Нарушилите тези норми служители ще бъдат наказани. Очаквам в най-кратки срокове завършване на разпоредените от мен проверки.
Призовавам отделните случаи на нарушения и провинения на някои МВР служители да не се приписват на всички останали, които с чест, достойнство и усърдие, при трудни условия и висок стрес изпълняват своите задължения”, написа още МВР шефката.
В закона - девет хипотези за употреба на сила
Закон за МВР, чл. 72. (1) При изпълнение на служебните си задължения полицейските органи могат да използват физическа сила и помощни средства само ако те не могат да бъдат осъществени по друг начин при:
1. противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане;
2. задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва съпротива на полицейски орган;
3. конвоиране на лице или при опит то да избяга, да посегне на своя живот или на живота и здравето на други лица;
4. оказване съдействие на други държавни органи или длъжностни лица, на които противозаконно се пречи да изпълняват задълженията си;
5. нападения срещу граждани и полицейски органи;
6. освобождаване на заложници;
7. групови нарушения на обществения ред;
8. нападения на сгради, помещения, съоръжения и транспортни средства;
9. освобождаване на незаконно заети обекти, ако им е разпоредено от компетентен орган.
БГ палки срещу бежанци от войната в Сирия
Български полицаи карат бежанците от войната в Сирия да лежат по земята и ги налагат с палки. Любителски кадри с такова съдържание бяха разпространени в понеделник в репортаж на сирийската новинарска агенция “Обратна посока”. Авторите показват знамената на Турция, от една страна, и на България и Европейския съюз - от друга, за да стане ясно, че действието се разиграва с група мъже, жени и деца, които току-що са преминала турско-българската граница. На записа се вижда също и джип “Ровър” с надписи, каквито имат нашите гранични полицаи.
От МВР обявиха, че са предприели действия да се установи автентичността на видеозаписа, който е част от репортажа. Във фейсбук вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира излъченото така: “Кадрите от границата са грозни и показват недопустимо отношение към хора. Но е важно да се установи от кога точно е записът им. Защо той се излъчва сега и защо точно сирийска медия и с каква позиция по проблема с бежанските потоци ги е излъчила. По облеклото и изсъхналата трева личи, че е зима. Присъствието на униформени полицаи, а не на граничари води към един доста по ранен период от работата на МВР. Снимането в гръб и скриването номера и марката на джипа пораждат други въпросителни... Без да са ясни тези детайли, всяка позиция може да се окаже неволна част от нечий анонимен чужд хор”, убедена е Бъчварова.
„Амнести интернешънъл”: Мигранти - жертви на злоупотреби на Балканите
Хиляди бежанци и мигранти, сред които и деца, предприемат опасни пътувания през Балканите и стават обект на злоупотреби и изнудване от криминални групи и властите. Това е един от изводите на правозащитната организация „Амнести интернешънъл” в нов доклад, публикуван вчера на страницата й.
Изследването се базира на проучвания в Сърбия, Унгария, Гърция и Македония, направени между юли 2014 г. и март 2015 г. Според данните търсещите убежище често са връщани на всяка граница, сблъскват се с ограничения при достъпа до убежище и с липса на сигурни и законни начини да влязат в ЕС.
Европейската комисия: Ограда по границата не помага за Шенген
Европейската комисия има два варианта за квотно разпределение на бежанци в страните от ЕС, но още няма решение.
Европейската комисия няма мнение или препоръка за изграждането на погранична стена в България на границата с Турция, която да спира притока на бежанци, съобщи вчера източник от Брюксел. От комисията обаче уточняват, че няма да финансират подобен проект и добавят, че такова съоръжение няма да подпомогне България за влизане в шенгенското пространство.
11 000 души са кандидатствали за бежански статут в България през 2014 г., съобщи още източник от ЕК. Става въпрос за сирийци, афганистанци и иракчани. Според данните на комисията през 2012 г. са направени 1700 опита за пресичане на българо-турската граница. Бум на опитите е имало през 2013 г., а година по-късно случаите са намалели до 4000.
Очаква се до 2020 г. България да получи 55 млн. евро от Брюксел за справяне с бежанския проблем.
Според последните данни на комисията на територията на ЕС пребивават 20 млн. мигранти от трети страни. Най-голям приток на бежанци идва от Либия заради близкото разстояние и ситуацията в страната.