​Въздушна атака покоси за ден над 200 души в Йемен

Свят

07-07-2015, 17:49

Снимка:

raialyoum.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

80% от 25-милионното население се нуждае от хуманитарна помощ

Най-малко 176 бойци и цивилни са убити в понеделник в Йемен при въздушни удари от водената от Саудитска Арабия коалиция, съобщи "Ройтерс". Местни жители и медия, контролирана от движението хути, обявиха, че това е най-големият брой загинали в един ден от началото на арабската въздушна офанзива преди повече от три месеца.

Обединените нации настояват за прекъсване на въздушните удари и интензивните боеве, които започнаха на 26 март. Около 3000 души са убити от тогава, като арабската коалиция се опитва да спре разпространението на хутите от север.

Подкрепяните от Иран шиитски хути казаха, че се борят срещу корумпираното правителство, докато местните бойци казват, че защитават домовете си от набезите на хутите. Сунитската Саудитска Арабия твърди, че бомбардира хутите, за да защити йеменската държава.

В понеделник около 63 души са били убити при въздушни удари в провинция Арман на север, сред тях 30 души на пазар, съобщава контролираната от хутите новинарска агенция.

В същата провинция около 20 бойци и цивилни са били убити на контролен пункт на хутите извън основния град, също носещ името Амран, на около 50 км северозападно от йеменската столица Сана.

Военни самолети на арабския алианс са убили около 60 души на пазар за животни в град на юг.

Също на юг местните жители докладват за още 30 убити при атака срещу контролен пункт на хутите. Според тях 10 от загиналите са бойци на хутите.

По данни на ООН над 80 % от 25-милионното население на Йемен има нужда от някаква форма на хуманитарна помощ.