Сакскобургготски: Спряха ме за президент, но взех реалната власт като премиер

Политика

07-07-2015, 12:22

Снимка:

Българияутре.бг/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Не исках да се връщаме към 80-те години, коментира царят, подкрепял БСП в тройната коалиция

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски получи нова амнезия, пише Фактор. Царят даде интервю пред френския вестник L’Express, в което обяснява защо е влязъл в българската политика. "Кандидатирах се за премиер на България, защото смятах, че това е най-добрият начин да служа на страната си. Не обичам да се връщам към миналото. Няма полза от премисляне на неща, които не можем да променим. Взех това решение (да стане премиер - б.р.), защото мислех, че това е най-добрият начин да служа на страната си в много труден за нея момент. Резултатът е налице: влязохме в ЕС и имаме определен напредък. Често забравяме в какво положение бе България през 80-те години на 20 век и къде сме сега. Трябва да отчетем желанието на обществото за промяна. Също така неговото раздразнение от това да вижда твърде дълго едни и същи лица“, каза Кобурга.

"Наистина, президентският пост има повече сходства с този на суверена, но бяха предприети какви ли не действия, за да ми попречат да се кандидатирам за този пост. За политическите ми съперници обаче бе по-лошо, че станах премиер, тъй като премиерът разполага с реална власт. Именно така можех да направя нещо полезно за страната си. Не исках да повтарям примера на графа на Шамбор, като остана в изгнание. Трябва да бъдем реалисти и да приемаме нещата такива, каквито са“, казва още Симеон Втори пред вестника.

Царяt е забравил, че управляваше заедно с партията наследничка на БКП, която през кошмарните му "80-те години" беше на власт, коментира Фактор. Другият солиден партньор на НДСВ пък в два мандата бе ДПС, в която бъка от агенти на Държавна сигурност, която държеше държавата в ръцете си през 80-те години, когато Сакскобургготски е живял "като Симеончо" в Мадрид, както обичаха да казват бабите преди да стане премиер.