"Суперсензацията в Плиска" - чист блъф

Общество

07-07-2015, 12:09

Снимка:

Варнаутре.бг/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Два канала са открити при разкопките в Плиска

В Плиска намериха гроб на първия български мъченик

Ръководителят на разкопките опровергава Божидар Димитров

"Гробът" на българския княз Боян Енравота, който на 25 юни т.г. директорът на Националният исторически музей Божидар Димитров обяви за "Суперсензация в Плиска", окончателно се оказа блъф, съобщи "Дневник".

"Конструкцията е плътна зидария, няма кухина и е само символична. Съществуваше само теоретична възможност това да е истински гроб и тя вече отпадна", каза археологът доц. д-р Павел Георгиев, ръководил разкопките в Плиска.

В текста на съобщението, разпространено от Димитров и Националния исторически музей в края на миналия месец, под заглавие "Суперсензация в Плиска" се съобщаваше, че "при разкопките на Свещения кладенец в Голямата базилика в Плиска, археологът проф. Павел Георгиев (в съобщението научната титла бе сгрешена) е открил "мартириума на първия български мъченик за християнската вяра - княз Боян Енравота".

"Искам дебело да подчертая, че става дума не за реален, а за евентуален символичен гроб. Ние не сме намерили скелет или костни останки. Такова нещо няма! Става дума само за съоръжение, което маркира важно място, свързано с първите стъпки и утвърждаването на християнството в България още преди Покръстването", уточни Георгиев.