Бесарабските българи зоват Родината-майка за подкрепа

Арт и Стил

07-07-2015, 11:50

Снимка:

Антонина Иванова- Узун, ТелеРадио компания - Одеса

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Те връчиха исканията си на външния министър в Болград, Украйна

България твърдо да заяви своята подкрепа в полза на реформите в Украйна, които предвиждат защита правата на българите тук, според Конституцията на Украйна, международни правови документи, актове, договори и др.

Това пише в специално писмо на нашите сънародници от Дружеството на бесарабските българи "Св.св. Кирил и Методий" в гр. Болград, Украйна, подписано от неговия председател И. Половнюк, изпратено и до БГНЕС. Те са предали писмото със своите молби и очаквания на българския външен министър Даниел Митов, който заедно с президента Росен Плевнелиев е на официално посещение в тази страна.

Днес,когато държавата Украйна преживява драматични дни,преминава трънливия път на своята история, пред етническите българи - граждани на тази държава, в пълен ръст се издигат куп проблеми, които очакват с десетилетия своето разрешаване, се казва в писмото.

БГНЕС предава с малки съкращения техния зов за разбиране и помощ:

Като държава от Европейския Съюз, член на авторитетни международни организации, България има правото да защити своите сънародници, които по една или друга причина живеят извън пределите на българската държава. Само в рамките на международни документи, подписани и ратифицирани от Украйна, българите тук виждат решение на своите проблеми.

България като пълноправен член на международната общност днес има уникална възможност да подпомогне държавата Украйна да се интегрира в европейските институции, да стане модерна страна, според цивилизационния си избор.

Затова, ние, българите от Бесарабия, Таврия и от Украйна като цяло молим:

Българите тук да реализират правото си на пълноценни граждани на Украйна, да имат възможност за интегриране в структурите на изпълнителната и законодателната власт в Украйна, пропорционално според числеността си и икономическия принос.

Компактно исторически сложили се територии в Бесарабия и Таврия да са в една административна единица, където българите да имат възможност да реализират правата си според законите на Украйна и задълженията си.

Да се запази Болградски район, а българските села край него да имат възможност според административната реформа в Украйна да са единни, обединени.

Да се разреши въпросът около референдума на 01.12.1991 година в полза на Болградски национален окръг, който е проведен заедно с референдума за независима Украйна.

Да се възстанови логистичната връзка между Украйна и България по линията Измаил - Силистра, по река Дунав.

Да се утвърдят български консулски дни в град Болград, както и приемни часове всеки месец.

По време на изборите в Украйна България да делегира свои наблюдатели в избирателните окръзи, където българите гласуват според мнозинството си.

Границите на избирателните окръзи да съвпадат с границите на административните единици, където българите са представени компактно.

Въпросът за Статута на историческата българска Болградска гимназия да се разреши в рамките на Споразумението между България и Украйна от 2001 г.