Най-тежкият ангажимент към ТЕЦ "Марица"-1,2,3 са заложените сметки за ток

Най-доброто от печата

07-07-2015, 06:23

Снимка:

energetika-bg.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В договора им пише, че дори НЕК да бъде приватизирана, ще е длъжна да изкупува еленергията

Законопроект за прекратяване на договорите с американските централи “Ей И Ес 3С Марица-изток 1” и “Контур Глобал Марица-изток 3” ще внесе парламентарната група на Патриотичния фронт, пише в. "24 часа".

Лидерът на партията Валери Симеонов заявява, че този филм (с прекратяване на дългосрочни договори - б. р.) вече е прожектиран в Унгария и Полша. “Едната от тези централи - “Ей И Ес”, била изхвърлена. Тези неща не ги измисляме ние в някакъв дилетантски кръжок, а проектът се изготвя съобразно европейските нормативи и изисквания”, каква Симеонов.

Тъй като във вторник има срещи с високопоставени източници в правителството, съпредседателят на Патриотичния фронт отказва да открехне повече вратата за готвения законопроект. Според депутати това е законопроект за прекомерна държавна помощ.

Иначе двете американски централи в комплекса “Марица-изток” не са най-приятното нещо за българските потребители. Защото имат дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията за 15 г., които са неотменими и заедно с договорите за изкупуване на енергията от възобновяеми източници и на топлофикациите съставляват една надценка “задължения към обществото”, която е неприета и от бизнеса, и от битовите потребители.

Това е реалната обстановка и ситуация в момента.

Може би през 2001 г., когато тези две централи са плачели - едната за ново строителство, а втората за сериозна рехабилитация, се е смятало, че ще има недостиг на ток. Може би се е предполагало, че населението и българският бизнес ще забогатеят и ще могат да плащат тези инвестиции. Но нито едно от двете не се случи.

Как са били подписани договорите:

На 13 юни 2001 г. в последните дни на правителството на Иван Костов НЕК подписва договор с компанията “3-С Мавриций” за изграждане на мощност от 670 мегавата в “Марица-изток 1”. В него националната компания поема ангажимент да изкупува задължително тока по преференциални цени за 15 г. По-късно това споразумение се прехвърля на американската “Ей И ЕС”, която действително изгражда централата. Говори се, че по договорите с американците се е трудил и Красимир Георгиев от “Фронтиер”.

Проф. Атанас Тасев, който е работил по финансовия модел на този проект, казва, че инвестицията в него е била 981 млн. евро, а цена на тока е записана като 4,62 евроцента на киловатчас.

“Как се е стигнало до сегашните 18 ст., не е ясно. Искал съм да видя сегашния финансов модел, но не ми е попадал”, казва Тасев. Той е предал първия финансов модел и на прокуратурата.

В момента в доклада на КЕВР цената на тази централа за следващия период е определена на 14,01 ст. за квтч, а на другата американска - “Контур Глобал Марица-изток 1” - на 10,8 ст. Намалението е постигнато преди месец със споразумението за свиване на 14% от разполагаемостта за годините, в които действа договорът и на двете централи. Срещу това

трябва да се платят дълговете на НЕК към двете компании, които бяха към 800 млн. лв.

Но да се върнем към началото. “3-С Мавриций” продава дела си на американската АЕS. Според споразумението централата трябва да е готова през 2006 г. През това време обаче идва сривът на енергийната компания “Енрон” в САЩ, което се отразява сериозно и на акциите на AES. Затова според Тасев инвестицията се забавя, докато се успокоят нещата.

На 22 юни 2005 г., по време на тройната коалиция, правителството дава писмо за държавна подкрепа за проекта.

Основните части в него са записани дори във финансовия отчет на централата за 2014 г. Писмото най-общо гарантира въздържане от действия, които могат да попречат на НЕК да изкупува тока от централите, гаранция, ако НЕК бъде закрита или обявена в несъстоятелност. Тогава друго дружество или дружества незабавно трябва да поемат задълженията.

Има също гаранция, ако НЕК бъде приватизирана. Тогава новият собственик трябва да продължи да изкупува тока.

Според шефа на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев най-сериозното нещо е

договорът за особен залог от края на 2005 г., с който се обезпечават месечните плащания на НЕК към централата. НЕК залага свои вземания от “ЕВН България Електроснабдяване”, “ЧЕЗ България Електроразпределение” и “Енерго-Про” (тогава са били с други имена), тоест залагат се сметките за ток. 

И при другата централа - “Контур Глобал Марица-изток 3”, нещата са огледални. Пак на същата дата - 13 юни 2001 г., НЕК подписва договор с “Ентърджи” за рехабилитацията на “Марица-изток 3”, но дяловете са 73% на американската компания и 23% на българската. Инвестицията е пак срещу задължително изкупуване на еленергията от НЕК. По-късно “Ентърджи” продава дела си на италианската “Енел”, която пък го препродава след няколко години на “Контур Глобал Марица-изток 3”.

И там са заложени като гаранция сметките за ток на домакинствата. 15-те години започват да текат от 2011 г. и за двете централи. Разликата според проф. Тасев, е, че при “Марица-изток 3” финансовият модел не е променян и затова цената е по-ниска.

Според споразуменията НЕК плаща още квотите от парниковите емисии и на двете централи. За бъдещия ценови период те са 129,89 млн. лв. Пак НЕК ще плаща и петте процента вноска, която, след промяната в Закона за енергетиката ще дължат всички производители на ток.

Според експерти в енергетиката договорите трудно могат да бъдат развалени.