Ципрас пише нова оферта до Меркел

Свят

07-07-2015, 05:50

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Банките остават затворени поне до петък

Часове след съдбовния за Гърция референдум, на който бяха отхвърлени изискванията на кредиторите й за икономически реформи, премиерът Алексис Ципрас се чу по телефона с германската канцлерка Ангела Меркел и й обеща нови предложения за трета спасителна програма на страната, пише в. "Труд".
Това ще стане на свиканата на пожар за 19,00 ч тази вечер в Брюксел среща на върха на лидерите на 19-те страни от еврозоната. Не стана ясно дали офертата ще бъде показана и на извънредното заседание на еврогрупата в 13,00 ч, чийто председател Йерун Дийселблум каза, че сбирката ще е безсмислена, ако няма какво да се обсъжда.
На заседанието Гърция няма да бъде представена от Янис Варуфакис, който изненадващо подаде оставка вчера сутринта. „Информиран бях за предпочитания от страна на някои странни „партньори” от еврогрупата да отсъствам от срещите им”, написа той в блога си. И обясни, че Ципрас сметнал, че ако Варуфакис напусне поста си, ще помогне за постигането на споразумение с кредиторите. „Ще понеса с гордост омразата им”, заключи той. На негово място бе назначен главният преговарящ Евклид Цакалотос.
На 6-часово заседание при президента Прокопис Павлопулос вчера Ципрас и коалиционните му партньори от „Независими гърци” убедиха лидерите на опозиционните партии ПАСОК, „Нова демокрация” и „Потами” да им дадат писмена подкрепа за преговорите. Извън този „силен национален фронт”, както го определи премиерът, останаха фашистите от „Златна зора” и комунистите от ККЕ.
В първите минути на шок от твърдото „Не” от гръцките избиратели в неделя Меркел си определи за късно снощи среща в Париж с френския президент Франсоа Оланд. Двамата също както Юнкер и Дийселблум признаха резултата от референдума, макар и да не го одобриха.
До късно снощи не стана ясно какво точно възнамерява да представи Ципрас на Меркел. Правителствен източник в Атина намекна, че офертата ще е базирана на „последния план” на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер от 28 юни. Министърът на икономиката Георгиос Статакис пък каза, че ще се иска опрощаване на поне 30% от държавния дълг. Целта е възможно най-бързо споразумение, за да остане време националните парламенти от еврозоната да го ратифицират преди 20 юли, когато Атина трябва да издължи на ЕЦБ €3,5 млрд.
Говорител на германския финансов министър Волфганг Шойбле и вицеканцлерът Зигмар Габриел обаче заявиха, че отписването на дългове не е на дневен ред за Берлин. Социалдемократът Габриел призова ЕС да отпусне на Гърция хуманитарна помощ като на държава от Третия свят.
Финансовите министри на Франция и Испания - Мишел Сапен и Луис де Гиндос, пък изразиха готовност за „подстрижка” на гръцкия дълг. А италианският премиер Матео Ренци настоя ЕС да не става „заложник на регулациите и бюрокрацията”.
Шефката на МВФ Кристин Лагард изрази готовност за помощ, ако Атина я поиска.
Главните европейски борси вчера затвориха с понижение на индексите им между 1,5% и 2%. Цените на петрола паднаха средно с 5%. Еврото поевтиня до $1,11.
Банковата ваканция остава поне до петък

Късно в понеделник се очакваше гръцкият премиер Алексис Ципрас да издаде указ за удължаване на въведените миналия понеделник банкова гаранция и капиталов контрол.
За това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от четирите най-големи гръцки трезора, малко след като Ципрас си говори по телефона с гуверньора на ЕЦБ Марио Драги. Според тях рестриктивните мерки ще останат в сила поне до петък, но не е изключено да траят и до идния понеделник.
Управителния съвет на ЕЦБ за пореден път обсъди вчера дали да отпусне на Атина спешно необходимата й ликвидна помощ. Високопоставени източници от Франкфурт бяха скептично настроени заради твърдото „Не” на референдума.
Оптимизъм обаче изрази американското икономическо светило Джефри Сакс. Макар и под формата на призив към Драги: „Надявам се, че шефът на ЕЦБ е проследил резултата от референдума, той знае, че работата му е да помогне на гръцките банки във вторник сутринта.”
Гръцкият министър на икономиката Георгиос Статакис каза пред Би Би Си, че дори ЕЦБ да не размрази помощите, гръцките банки нямало да фалират до петък. Но не потвърди информацията на в. „Файненшъл таймс”, че е обсъждано намаляване на дневния лимит за теглене от банкоматите от €60 на €20. Нито притесненията, че лимитът е бил орязан още вчера заради наличност в машините, пред които и вчера се извиваха опашки, само на банкноти с номинал €50. Заговори се и за забрана за изнасяне на пари в брой и скъпоценности от банковите сейфове.
Статакис все пак апелира ЕЦБ да отпусне €3 млрд., които да стигнат до приключването на преговорите за ново споразумение с кредиторите - „за 7 до 10 дни”.