Търговията ни най-уязвима от гръцкия срив

Политика

06-07-2015, 15:37

Снимка:

© European Union

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Гръцкото "не" не застрашава финансовата стабилност на България, смятат политици

Няма как гръцката криза да не рефлектира върху българската икономика, както това се случва с Украйна и Русия. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който заедно с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин се включи в конференция за заестостта и икономическия растеж в резиденция "Евксиноград". Според него обаче гръцкото "не" не застрашава финансовата стабилност на България, включително и банковата система. То не е и окончателния изход от кризата в южната ни съседка, смята министърът.

Според него Гърция е пример за това какво се случва в държавите, които не спазват строга финансова дисциплина, каквато България има. Предвид ситуацията в Македония, Румъния и Гърция, страната ни се очертава като приввлекаелен и устойчив остров за инвестиции, посочи Лукарски. Данните сочат, че за първото четиримесечие на тази година чуждестранните инвестиции у нас са 210 млн. евро, което е 3 пъти повече спрямо същия период на миналата година. В Министерството на икономиката и енергетиката изработват специален анализ за това как гръцката криза ще се отрази върху стокообмена ни с южната ни съседка, информира още Лукарски.

Категорично няма опасност за финансовата стабилност на България вследствие на гръцкото "не", заяви и вицепремиерът Ивайло Калфин. Според него рисковете за България са основно в сферата на търговията. По думите му засега няма инцикации 120-те хиляди българи, работещи в Гърция, да се завърнат у нас. При все това не се изключва сценарий, при който това да се случи. В такъв случай сънародницие ни могат да бъдат ангажирани в сферата на туризма, в която в България има недостиг на квалифицирани кадри, както и в други сектори на икономиката, посочи вицепремиерът.

Санкциите към Русия са вредни за всички страни в ЕС, коментира пък председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.