Акциите на компаниите от еврозоната поевтиняха

Свят

06-07-2015, 15:21

Снимка:

pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Спадът обаче е по-малък от очаквания

Акциите на компаниите от еврозоната поевтиняха с 1,7%, след като резултатите от провелия се в неделя референдум показаха, че гърците не приемат предложенията на кредиторите.

Според анализаторите това увеличава възможността Гърция да напусне еврозоната.

Най-чувствително поевтиняха акциите на банките. Банковият индекс на Euro STOXX падна с 2,3%. Книжата на италианските банки паднаха с 3-4%, а тези на португалската Banco Comercial Portugues – с 3%.

Курсът на еврото падна с 0,4% спрямо долара и с 0,5% спрямо британската лира.

Въпреки отчетения спад обаче, той далеч не е толкова голям, колкото очакваха анализаторите.

Пазарите не са убедени дали предстои излизане на Гърция от еврозоната и дали кризата ще нанесе непоправими щети на цялата система, посочи икономистът от Hermes Investment Management Нийл Уилямс, цитиран от Би Би Си.

Според редица експерти обаче евентуално излизане на Гърция от еврозоната може да задейства опасен прецедент, тъй като то ще покаже, че членството в ЕС и в еврозоната всъщност е обратимо. Това съответно може да увеличи риска от това други по-слаби членки на еврозоната като Италия и Испания да я напуснат.

Гръцката криза може да се отрази и на разходите за заеми в страните от периферията. Въпреки това много от експертите са оптимисти и вярват, че гръцката криза няма да се разпространи, като отчитат, че политическата ситуация в останалата част от периферията на еврозоната е различна от тази в Гърция.