Има шанс за споразумение с Иран до седмица

Свят

06-07-2015, 12:57

Снимка:

mirror.co.uk

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

В противен случай САЩ напуска преговорите за ядрената програма на Техеран

Споразумение по сделката с Иран по ядрената програма на страната може да бъде постигнато до края на тази седмица, това каза държавният секретар на САЩ Джон Кери във Виена, цитиран от Би Би Си.

В същото време обаче той предупреди, че все още няма разбирателство между преговарящите по някои от най-основните въпроси в разговорите, само ден преди крайния срок за постигане на сделка – 7 юли.

Според Кери, "ако през следващите няколко дни бъдат взети трудни решения, и то бързо, ние бихме могли да се разберем до седмица".

САЩ също така предупредиха, че са готови да се оттеглят от разговорите, ако "не постигнем сделка и е налице абсолютна непримиримост и нежелание да се предприемат мерки по важните въпроси".

Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф заяви, че остават някои трудности и "все още нищо не е ясно". Въпреки това той каза, че всички страни по преговорите работят упорито.

Иран и страните от групата "5+1" - Русия, САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Германия, продължават да водят преговори за окончателна сделка, след като през април се споразумяха за рамков договор. След като пропуснаха насочения си краен срок – 30 юни, разговорите се удължиха със седмица, до 7 юли.

Миналата седмица Зариф заяви, че Техеран е готов да подпише споразумение с преговарящите и че те "никога не са били толкова близо до окончателна развръзка". Въпреки това върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, който има финална дума по всички дела на държавата, отхвърли някои от основните искания на групата "5+1", като настоя, че страната ще ограничи своята ядрена инфраструктура, само ако санкциите срещу нея бъдат вдигнати.

Те остават един от основните спорни въпроси между преговарящите, заедно с този за броя на реакторите, които Иран ще може да използва.