Европа ни дава близо 2 млн. евро за щетите от наводненията у нас

Общество

06-07-2015, 10:42

Снимка:

Министерство на отбраната

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Европа ни дава 2 млн. евро заради наводненията

Предотваряват наводненията и свлачищата със 160 млн. лева

Очаква се страната ни да получи парите през септември

Европейският парламент ще гласува на сесията си в Страсбург тази седмица отпускането на 1,98 млн. евро за щетите от наводненията в България от миналото лято.

Очаква се гласуването да се състои утре, а нашата страна да получи средствата през септември. ЕП отчита, че преките щети за нашата страна от природното бедствие са били за над 79 милиона евро, предаде bTV.

Тази вечер ЕП ще отдаде почит на жертвите от клането в Сребреница преди 20 години. Утре евродепутатите отново ще се върнат към темата за двустранното търговско споразумение със САЩ. Очаква се да бъдат обсъдени препоръки към Европейската комисия за воденето на преговорите с Вашингтон. Преди месец дебатите в ЕП бяха блокирани заради огромния брой предложения за поправки в текста.

Също утре ЕП ще гласува отпускането на допълнителни 69,6 млн. евро за справяне с миграцията. Решението е свързано със събитията в Средиземноморието, без да се взема предвид възможна бъдеща миграция от Украйна. Средствата ще бъдат насочени към граничната агенция на ЕС Фронтекс, към Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и към европейската полицейска служба Европол.

Във вторник евродепутатите ще обсъдят обстановката в Гърция. Очаква се изявление по тази тема на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

В сряда евродепутатите ще разискват последните терористични нападения, обстановката в Тунис и Йемен, и промяната в отношенията с Куба. Те ще обсъдят също доклад за предизвикателствата, свързани със сигурността в Близкия изток и Северна Африка, и перспективите за политическа стабилност там.

В четвъртък ЕП ще обсъди и гласува идеите за осъвременяване на защитата на авторските права. Спорните въпроси включват правото да се правят и разпространяват снимки на обществени сгради, и необходимостта да се подобри достъпът до онлайн съдържание, като се осигурява честно заплащане за авторите и творците.

Очаква се евродепутатите да призоват за мерки за подобряване на заплащането на авторите и творците при цифрово разпространение на техни произведения. Комисията на ЕП по правни въпроси настоява да се иска разрешение от авторите на сгради и на художествени творби, разположени за обществени места, преди снимки на техните произведения да бъдат използвани за търговски цели. Други евродепутати предлагат тези снимки да могат да бъдат използвани свободно.