БНБ подготви гръцките банки у нас – стабилни са

Централната банка е взема мерки кризата в южната ни съседка да не се отрази в България

БНБ е взела мерки кризата в южната ни съседка да не се отрази по никакъв начин на банките у нас, които имат гръцки собственици. От идването на СИРИЗА на власт през февруари 2015 г. централната банка е натиснала трезорите с гръцко участие да внесат целия си капитал по сметки в България, съобщи Георги Ангелов, главен икономист на "Отворено общество", в интервю за "Стандарт".

"От отчетите на банковата система се вижда как ликвидността и парите в брой на банките с гръцки собственици са се увеличили двойно за три месеца от февруари насам. Банките, регистрирани по български закони, нямат активи в Гърция, не дължат пари на централите майки", обясни Ангелов.

Парите в банките с гръцки собственици са защитени от българските закони, посочват експертите. Те са регистрирани по нашето законодателство и са под същите регулации като всички останали трезори в страната. Притеснението на клиентите на т. нар. гръцки банки, че може техните собственици да изтеглят парите от тях, няма как да се случи, защото от 2012 г. централната банка следи всекидневно паричните потоци от и към тях.

Пак оттогава висшите банкери започнаха да натискат кредитните институции да се освобождават първо от по-рисковите ценни книжа, предимно облигации, издадени от южната ни съседка. Последният поход срещу токсичните гръцки книжа беше предприет в началото на годината, когато БНБ накара банките да продадат всичко, което беше останало. Същото направи и Комисията за финансов надзор за другите финансови дружества в България.

От 2009 г. до 2012 г., когато беше първият силен порив на гръцката буря, Обединена българска банка (ОББ) намали четири пъти задълженията си към банката майка - Националната банка на Гърция. За същия период друг голям гръцки трезор - банка "Пиреос", плати 500 млн. лв. на собствениците си в Атина. Така гръцките трезори предвидливо откупиха свободата си още преди години, напомня "Стандарт".

Що се отнася до слуховете, че гръцки граждани масово откриват сметки в четирите гръцки трезора у нас, а и в други банки, повечето от банковите шефове отрекоха да има такова нещо. "Няма драстично повишаване на сметките на физически лица в Пощенска банка", каза Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на банката, която вече дори не е с гръцки собственици. Според Стилиян Вътев, шеф на ОББ, бум на сметки на гърци е имало през 2012 г., докато сега не може да се говори за ръст. На когото са му трябвали такива сметки заради търговски разплащания, отдавна си е открил, каза Вътев.