Гърция каза "не" на кредиторите

Първите данни след референдума показват сериозна преднина за исканото от Ципрас

Гърция отхвърли на референдум исканията на кредиторите за допълнителни реформи. Това показват първите официални данни след допитванетоот министерството на вътрешните работи на Гърция.

Днес се проведе референдум, на който гърците трябваше да одобрят или отхвърлят условията, при които международните кредитори са съгласни да отпуснат нови средства за Гърция.

При 40% преброени бюлетини "Против" предложените от Тройката реформи са 61,09% или 1 245 456 от респондентите, а 38.91% или 801 663 са "За", става ясно от сайта на вътрешното министерство в Атина.

Очакванията са официално подкрепената от управляващите позиция "Не" да получи над 61 на сто от общия брой на гласовете.

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, десният съюзник на Алексис Ципрас в правителството на СИРИЗА, реагира на първите резултати от сондажите с думите "гръцкият народ доказа, че не се подчинява на шантаж".

"Гръцкият народ доказа, че не се подчинява на шантажа, на терора и на заплахата, демокрацията спечели", написа Каменос малко преди 20:00 часа в Туитър.

Панос Каменос е лидер на малката партия "Независими гърци" (АНЕЛ), която участва в правителсвената коалиция на радикалната лява СИРИЗА на Алексис Ципрас

Говорителят на правителството Даниел Сакеларидис заяви, че разговорите с кредиторите трябва да бъдат възобновени възможно най-бързо.

Можете да следите резултатите в реално време тук