Германци изкупуват къщи в Родопите

Региони

05-07-2015, 16:29

Снимка:

pia-news.com

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Чужденци си взели имот през eBay

Родопското село Одринци с тримата си жители е на път отново да възвърне живота в себе си. Преди броени седмици няколко семейства германци са си купили къщи в селото. Около 20-30 души са горди собственици на стари имоти, като умишлено са търсели по-стари постройки. Това съобщи "Новинар", позовавайки се на Туристическия информационен център в Ивайловград.

"Предпочитат се стари къщи и после се реставрират. Опитват се да ги запазят автентични, въпреки че правят известни подобрения в тях", разказаха от центъра. Германците били толкова нетърпеливи за новите си домове, че останали да живеят в каравани пред къщите, докато се търсят майстори и започнат строителните подобрения.

Интересът на германците в този район не е от днес. В Ивайловград от две-три години живеят за постоянно няколко германски семейства. Сред кандидат-родопчаните има и хора от другия край на планетата. Голям интерес има от австралийци, австрийци и британци.

През последните години чуждите туристи се отдават най-вече на селски туризъм и разглеждат почти обезлюдените родопски села, а като част от атракцията се използват старите кирпичени къщи, в които повечето от туристите остават да пренощуват. Истинска забава е да се видят по прашните селски улици германци, които са си платили да ги разходят с каручка или дегустират прясно биволско сирене и току-що заквасено кисело мляко. Българите в този район успешно използват и местния фолклор, като баби се обличат в носии и изпълняват различни песни или разказват за обичаите в региона.

В едно от селата в района местни разказаха, че чужденци са си купили къща, без дори да са стъпвали там, като са използвали портала за електронно пазаруване eBay. Селата в Източните Родопи може да са обезлюдени, но пък малкото им жители обикновено доживяват преклонна възраст.