Черешите поскъпнаха в разгара на сезона

Портфейл

05-07-2015, 09:37

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Поскъпват цитруси, зелена салата и олио

В разгара на сезона черешите започнаха да поскъпват, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от "Труд". Един килограм на едро миналата седмица се е продавал за 1,69 лева. Това е увеличение с 11,2% спрямо последната седмица на юни. Тогава килограм череши е струвал 1,52 лева. Въпреки увеличението обаче цената им остава по-изгодна в сравнение с юни миналата година. Поевтиняването спрямо тогава е с 16,6 на сто.
Миналата седмица с 22,6% се е повишила и цената на зелената салата. Една бройка се е продавала за 38 стотинки при 31 стотинки за времето от 22 до 26 юни. Данните на комисията по стоковите борси обаче показват, че в сравнение с юни 2014 г. салатата е поевтиняла с 26,2 на сто.
По-съществено поскъпване на годишна база има главно при цитрусовите плодове. Например бананите са поскъпнали с 12,5% за година. Така един килограм от жълтите плодове на едро вече струва близо 2,37 лева. При лимоните поскъпването е с 9,5 на сто за година до 2,84 лева за кило.
Цената на олиото расте най-много
От основните хранителни стоки най-много е поскъпнало олиото. Еднолитрова бутилка в края на юни на едро се е продавала за 2,22 лева. По данни на комисията това е с 9,5% повече спрямо същия месец на 2014 г. Експертите отчитат, че до април т.г. цената му е била без съществена промяна и поскъпването е започнало след това. Така през юни спрямо май цената му се е увеличила с 8 на сто.
Останалите цени на храните остават без съществена промяна, отчитат от комисията по стоковите борси.