Стив Ханке е против влизането ни в еврозоната, вещае гръцки сценарий

Портфейл

04-07-2015, 16:34

Снимка:

Архив/Bulgaria.utre.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

На България й трябва валутен борд и фискална дисциплина, казва той

Новият управител на БНБ трябва да е против влизането на България в еврозоната. Това мнение изрази в интервю за БНР финансистът проф. Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас. Той смята, че новият гуверньор трябва да има добър характер, висок морал и да е човек, на когото може да се има доверие. Ханке би подкрепил някой, който е против влизането на България в еврозоната или поне е доста скептичен за това.

Финансистът отбеляза, че родните власти отново са повдигнали въпроса за подготовката на страната за влизането й в еврозоната. Той е категоричен, че това не бива да се случва. "На България й трябва валутен борд и дисциплина", убеден е проф. Стив Ханке.

Той предупреди, че ако страната ни влезе в еврозоната, ще загуби всяка дисциплина. Ханке се опасява, че тогава страната ни ще започне да върви по посоката на Гърция, защото ще има доста фискални проблеми.

С решение на правителството бе създаден Координационен съвет за подготовка на страната ни за членство в еврозоната, припомня нюз.бг. Председателството му поема финансовият министър. Сред основните функции на съвета ще бъде разработен проект на Национален план за въвеждане на еврото у нас и изготвяне на предложение до Министерския съвет за определяне на целева дата за приемане на еврото.

Проф. Стив Ханке смята, че ефектът от кризата в Гърция върху България ще бъде капсулиран, но все пак не трябва да се изключват негативни сценарии. Той е категоричен, че Атина трябва да приложи реформите, за които настояват кредиторите.

Според него единственият начин гърците да оцелеят извън еврозоната е да приложат това, което той наричал българско решение, а именно валутен борд. По мнението на финансиста, с въвеждането на драхмата, курсът й трябва да бъде фиксиран с еврото. Това ще накара гърците да се дисциплинират. Ханке е категоричен, че това е най-добрият начин да сложат в ред финансите си и да направят реформи. Той още веднъж повтори, че те трябва да последват примера на България и да въведат валутен борд.