Руснаците се върнаха

Най-доброто от печата

03-07-2015, 06:54

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Чартърите на летище Бургас са като в добрите времена

Руските туристи, както и тези от Украйна и Беларус се върнаха по българското море. Въпреки мрачните прогнози на браншови организации плажовете в началото на юли в големите курорти са почернели от хора. Почти всички са чужденци, предимно рускоговорещи, казват почиващи.

В сряда в парламента премиерът Бойко Борисов също отбеляза връщането на руснаците. “В туристическия бранш знаят, че руските туристи започнаха да се връщат, аерогарата в Бургас е посрещнала толкова руски туристи, колкото в най-добрите си години”, каза премиерът.

Туристическите организации обаче са сдържани. “Ще можем да говорим за тренд, когато излезе статистиката поне за втората половина на юли”, казват оттам. От Министерството на туризма обявиха, че ще коментират веднага щом пристигнат последните данни от руските туроператори за записванията за лятото.

Експертите в туризма са единни в едно: руснаците, които са купили имоти у нас, ще са на море тук и това лято. Очакваме около 450 -500 хил. руснаци, колкото са били и през 2011 г., прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Тази година руснаците масово отдават под наем на приятели и познати апартаментите, които са купили по морето ни. Така самите те стават туроператори, казва Драганов. Над 300 000 били ваканционните имоти у нас на руснаци. Точно затова чартърите от Русия не са по-малко от други години, а същевременно хотелиерите ни отчитат спад на руския пазар- основната част от руснаците са в апартхотели, обяснява Драганов. Отбелязваме ръст на туристите от Беларус, Литва, Латвия, Естония и Казахстан, коментира Гриша Костов от “Алфатур” . От “Тез тур” дори говорят за ръст на по-заможни туристи от Беларус. За първи път имаме ръст на естонския пазар от 57%, каза Иван Иванов, шеф на Бургаската туристическа камара.