Бетонът изяде къмпингите

Най-доброто от печата

03-07-2015, 06:48

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Румънците преоткриха шабленското крайбрежие

Бетонът изяде къмпингите по морето. С всяка година местата за летуване за любителите на природата стават все по-малко, а там където все още ги има, цените често са като в 4-звезден хотел.
Сега местата край Варна, на които може да разпънеш палатка или да спреш каравана, се броят на пръсти, а условията в повечето случаи, не са от най-добрите и затова са затворени или разрушени. Там, където това все още е възможно, цените са около 30 лева за кемпер на ден. За бус се плащат по 25 лв., за лека кола –6-10 лв., а за мотор – около 7 лева. Отделно от това на къмпигуващ се броят по 7-10 лева. Поставянето на голяма палатка се таксува от 8 до 20 лв. в зависимост от големината й и от конкретното място.
Запалените любители на природата обаче предпочитат свободното къмпингуване, за което не се плаща. Напоследък обаче
това все по-често им докарва глоби
Преди време на „Фичоза” например имаше и палатков къмпинг, но той отдавна не функционира. Затова сега любители на палатките разпъват биваците си на брега неорганизирано. Много често обаче след сигнали ги прогонват от кметството в Аспарухово. Причината е, че след тях остават доста боклуци, чието почистване струва пари на общината.
Според познавачи, най-хубаво за палатков лагер край Варна е на “Паша дере”, южно от хижа “Черноморец, но и там нещата не са регламентирани.
В Бяла също всяко лято имат проблеми с диво къмпингуващите на палатки край Кара дере. Там след всеки сезон общината чисти мръсотията на любителите на „екологичния туризъм”, задръстили околните пространства с изхвърлени пластмасови бутилки и всевъзможни боклуци от пребиваването си.
Шабла и Дуранкулак са единствените места, които разполагат с къмпинги по Добруджанското Черноморие. През последните години англичани и чехи предпочитат лагеруването край Дуранкулак.
Румънците преоткриха шабленското крайбрежие и рекорден брой гости от северната ни съседка пристигат направо с каравани. Особено през уикендите в Шабла е пълно с румънци, които предпочитат този район заради девствената природа, големите плажни ивици, гъстата гора и тишината. Българите обаче са най-многобройните от всички туристи, които предпочитат почивка в къмпинг, отколкото в луксозен хотел.
Нощувка в бунгало в къмпинг край Дуранкулак е 25 лева за бунгало с две легла и 35 лв. за бунгало с 3 легла. Има и обособено място със санитарни помещения, ток и вода за каравани и палатки. Цената за нощувка в палатки и каравани е 7 лв. на човек. В организиран къмпинг край Шабла цените за нощувка са от 11 до 15 лв. на легло.
Плажът в Крапец от тази година има концесионер
Това ще се окаже пречка за незаконните къмпингари, които години наред разпъваха палатки върху самия пясък и палеха огньове върху плажа. Двата къмпинга са недостатъчни да поемат все по-нарастващия интерес от туристи за подобен вид отдих. Още в края на месец юни в Шабла плъзнаха незаконни къмпингари, които спираха каравани и опъваха палатки, където им падне. Нашенски тузари пък паркират луксозните си джипове направо върху дюните и ги разрушават. Опазването на дюните в Шабленско е огромен проблем за общината въпреки разяснителните кампании с флаери и поставените табели.