6000 акта наложиха горските инспектори за половин година

Общество

02-07-2015, 17:46

Снимка:

pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Конфискувани са 2 хил. кубика дървесина и транспортни средства

За 6 месеца горските инспектори са съставили над 6000 акта за нарушения по Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за рибарство и аквакултури, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Проверяващите са извършили повече от 120 000 инспекции. Това е с 10% повече в сравнение с миналата година. Най-често срещаните нарушения са за добив на немаркирани дървета, както и за транспортиране и съхранение на дървесина без необходимите документи, показват данните от проверките.

Добивът на немаркирани дървета най-често се случва в лесно достъпни гори в близост до населените места и покрай пътищата, но може да бъде наблюдавано и в насаждения, които са обекта на ползване от трети лица.

От началото на годината до момента горските инспектори са конфискували повече от 2 хиляди кубика дървесина от различни дървесни видове, в зависимост от това къде е извършено нарушението.

По актовете за установените нарушения са задържани от контролните органи и средствата, използвани за незаконен добив и транспорт на дървесина - 70 моторни превозни средства, повече от 100 каруци, 50 моторни триона и други инструменти за дърводобив.

Освен плановите проверки, горските служители извършват и изненадващи проверки по сигнал, както и съвместни акции с полицията.