Разпитват правосъдния министър кои ще пази съдебните сгради

ВСС вика Христо Иванов за охраната на съдилищата

По настояване на главния прокурор Сотир Цацаров Висшият съдебен съвет призова правосъдният министър Христо Иванов и заместникът му Андрей Янкулов да се явят на следващото му заседание и да кажат колко съдебни сгради ще останат без охрана и как ще се разреши проблема.

Изслушването по темата бе насрочено за днес, но на заседанието ВСС не дойде представител на правосъдното министерство, уточнява „24 часа”. Министърът бил зает с делегация от Министерството на правосъдието на Бавария, заместникът му Янкулов бил в отпуск, а шефът на Главна дирекция „Охрана” Георги Жеков не се яви.

Проблемът бе поставен именно в писмо на Жеков до ВСС, че заради съкращения в правосъдното министерство без охрана ще останат 32 съдилища, 16 прокуратури и 2 окръжни следствени отдела. Днес главният секретар на ВСС Димитър Тончев докладва на ВСС обратното - Жеков го информирал, че няма да се стигне до сваляне на охраната от съдебни сгради, тъй като съкращенията били по-малки от очакваните.

Въпреки писмото главният прокурор Цацаров бе категоричен, че е нужно изслушване. „Нямаме право да оспорваме или да коментираме политиката на правосъдния министър по съкращенията, нашата грижа е за сигурността на магистратите и на съдебните сгради. Получили сме отговор какви ще са съкращенията и как ще се редуцират. Не ни интересува колко младши и старши сътрудника на охраната ще бъдат съкратени. Интересува ни колко съдебни сгради ще останат без охрана", каза главният прокурор.

Той информира, че в момента 85 сгради на прокуратурата са без охрана, с монтиран СОТ, плащан от бюджета на държавното обвинение. "Това е в разрез със закона - не е работа на съдебната власт да се самоохранява и да плаща за това", обяви Цацаров.