Калфин предрече катастрофа с пенсиите в бъдеще

Никой не взима парите на хората, дава се право на избор за осигуряване

Запазването на сегашното положение гарантира катастрофа с пенсиите в бъдеще. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин от парламентарната трибуна при представяне на промените в Кодекса за социално осигуряване на първо четене, предаде „Фокус”.

Калфин подчерта, че реформа не е правена от много години, защото има неща, които не са приятни за избирателите. „Тогава, когато започнахме да работим по системата, не сме започнали от нулата. В първият ден получих разработка от експерти, които без да се занимават с политика, направиха проект. Говорим за система, която не е политическа, а е важно да е постоянна и устойчива”, коментира Калфин и подчерта, че са провели и изключително много разговори и консултации в последните 7 месеца. „Видели сме се с всички заинтересовани страни. Работната група анализира всички предложения, в крайна сметка стигнахме до тези над 20, които внасяме”, поясни вицепремиерът.

Калфин уточни, че предложенията им влизат в парламента с подкрепата на социалните партньори. „Това го казвам с благодарност към синдикатите и работодателите, защото проявиха отговорност. Да, всеки ще иска нещо повече, но работодателите и синдикатите имаха отговорен подход. Много малко са трудните законопроекти, които влизат с такава подкрепа”, каза още Ивайло Калфин.

„Промените в Кодекса за социално осигуряване имат две цели – да осигурят увеличаването на пенсиите и устойчивост, че пенсионната система ще им донесе адекватен доход след като излязат от пазар на труда. Гарантираме с увеличение на около 40% на новите пенсии в рамките на няколко години. Този ефект ще се види, когато промените влязат в сила”, добави той.

Калфин поясни, че хората, които са работили цял живот, никой не се е пенсионирал при условията, когато е започнал работата. „Някои от промените влизат много плавно и хората няма да ги усетят.

Социалният министър допълни, че в НОИ има приходна и разходна част като ефектът в приходната се усеща след криминализирането при укриване на вноски, приети от парламента. 

„Средната възраст на пенсиониране е над 57 години и 4 месеца, защото в системата има страшно много изключения. За последните 15 години изискването за възраст първа и втора категория е увеличен само с 8 години. Това, което правим, е планов увеличаване. За трета категория труд мъжете, родните през 1964 година, ще се пенсионират на 65 години”, разясни Калфин.

За служилите в сектор „Сигурност”, за които се предвижда да се пенсионират при навършване на 52 години и 10 месеца Калфин обясни, че при разговори с тях те са изявили желание да продължат да работят, стига да са им гарантирани правата. 

„Състоянието на пенсионната система е такова, че не съм чул никой да казва, че е добро. Гарантира ниски доходи на хората. Ресурсът в държавата е голям, ефектът е малък. Ако демографските характеристики се запазят и не я променим, може да очакваме още по-тежки резултати – още по-голяма зависимост от държавния бюджет, ниски пенсии”, каза още Ивайло Калфин.

„Никой не взима парите на хората, дава се право на избор. Това е истината – никой на никого нищо не взима. Разликата я има и е на друго място – бюджета на НОИ е бюджет на пенсионерите. Това, което се внесе, се изплаща следващия месец с добавка на държавата. Говорим за ресурс, който може да отиде при хората. Замразяването не е промяна, а поддържане на статуквото”, обяви Калфин. Изказването му беше след представянето на внесените от БСП промените в Кодекса за социално осигуряване. Корнелия Нинова поиска процедура по лично обяснение възрази срещу твърдението на Калфин, че се дава право на избор. 

„Това, което казахте, че е право на избор, се опровергава от мотивите, в които е записано, че натрупаните средства по индивидуалните партиди на хората, избрали осигуряване само във фондовете на ДОО, ще се прехвърлят в т.нар. Сребърен фонд. Човекът е избрал да се осигурява в ДОО, но парите автоматично се прехвърлят в Сребърния фонд”, заяви Нинова. Тя критикува и начина на увеличаване на индивидуалния коефициент при изчисляване на размера на пенсията. „Ние предлагаме да се запише, че минималния осигурител праг става 10 минимални работи заплати и при промяна, да нараства. Вие всяка година може да го замразявате, а минималната работна заплата може да расте няколко пъти. Това, което предлагаме, не е еднократно”, каза още Корнелия Нинова.

Конкретно в мотивите на предложените от Министерски съвет промените в КСО е записано въвеждане на принципa на свободен избор и за ранното пенсиониране на категорийните работници, като се създава възможност те да изберат дали да се осигуряват само във фондовете на ДОО или да се осигуряват и в професионалните пенсионни фондове.