Подслушват разговорите между адвокат и клиентите му?

Цацаров опонира на Борисов, абсурд е да се подслушват тези разговори

Невъзможно е да се въведе подслушване, което да бъде подслушване на разговорите между адвокат и клиент. Тази категорична позиция декларира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Главният прокурор Сотир Цацаров бе помолен за коментар на идеята на премиера Бойко Борисов адвокатите и клиентите им да бъдат подслушвани. Обвинител номер 1 подчерта, че това е абсолютно невъзможно и е забранено от закона.

„Могат ли да се въведат законови промени, които са в нарушение на Конституцията и с които на практика правото на защита на хората драстично ще бъде нарушено", запита риторично Цацаров.

Той приза, че в някои случаи има недобросъвестни адвокати. Това обаче не значело, че трябва да зачеркнем изконни принципи. Цацаров затвърди позицията си, че подслушването между адвокат и клиент е невъзможно, подчертавайки, че това са азбучни принципи.

Цацаров посъветва журналистите да потърсят и становището на правосъдния министър Христо Иванов, който е присъствал на заседанието, на което премиерът е дал предложението. „Не хвърлям топката в чужда градина, но добре е да ги зададете тези въпроси на министъра на правосъдието", подчерта той.

„Аз моето становище го казвам ясно - това е незаконосъобразно и не може да бъде допуснато в една демократична държава", отсече за трети път Цацаров. Той призна, че има злоупотреба и това е ясно, а за пример даде случаят с убийството на АМ „Струма". „Нима е нормално да водим пазарлък от името на защитата - ще се предаде (клиента му б.р.) , няма да се предаде, аз ще посреднича, аз ще говоря с полицаите?", изтъкна Цацаров.

Припомняме, че адвокатът на издирвания за убийствотоЕмил Първанов-Ембака - адв. Росен Недин заяви в телевизионния ефир, че клиентът му ще се предаде на полицията, но това все още не се е случило. Цацаров увери, че полицията прави всичко възможно да го локализира.

Цацаров коментира, че функцията на адвоката е много благородна и свястна в едно нормално общество, но не е на „борсов посредник". Това трябва да е много ясно, в противен случай страда цялото общество, допълни той. В тази връзка, главният прокурор посочи, че има колеги, за които ръководството на адвокатурата трябва съвсем ясно да се произнесе и то го дължи от много отдавна този отговор - за морала на защитата, за начина, по който тя подхожда , за публични изказвания, които се правят по телевизии, защото така или иначе ние сме свободна държава, всеки , има право да ходи и да говори , каквото иска. Според Цацаров част от адвокатите (2-3-4) се превърнали в един момент в телевизионни звезди - „дали това не е някакъв вид реклама или нещо такова". Обвинител номер 1 бе категоричен, че силата на адвоката е в правото, тя е в съдебната зала. Силата не е в пазаренето - „днес ще се предам, утре не или ще се предам, ако...". Но това не променя правилото - разговорите между адвокат и клиент са „свещени, те не са публични".

Цацаров призна, че все пак в българската адвокатура има безспорни професионалисти.

Според него съдебната реформа трябва да върви по два паралелни пътя - единият е този, който е поет сега- промяна в закона за съдебната власт. Другият е свързан с промяна в процесуалните закони.