Виенски съд отхвърли иск на 25 000 потребители на Фейсбук

Свят

02-07-2015, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Фейсбук" следи потребителите чрез бутоните си за "харесване" и "споделяне" на трети сайтове, предава данните им без разрешение

Виенски съд отхвърли иска на австрийския активист Макс Шремс срещу "Фейсбук", съобщи в. "Уолстрийт джърнъл". Шремс подаде иск срещу "Фейсбук" през август 2014 г., а към него се присъединиха 25 000 потребители на социалната мрежа. Според Шремс социалната мрежа нарушава европейските практики за защита на неприкосновеността.

"Фейсбук" следи потребителите чрез бутоните си за "харесване" и "споделяне" на трети сайтове, предава данните им на други приложения без разрешение и не разяснява за какво точно се използва събраната информация, гласяха мотивите му. Искът на Шремс бе на обща стойност 12,5 млн. евро - по 500 евро за всеки от потребителите.

Съдът обаче реши, че австриецът не е потребител, тъй като е ползвал "Фейсбук" за професионални цели. "Решението е наистина много странно - за нещастие изглежда, че съдът искаше да прехвърли горещия картоф на други, по-висши съдилища", коментира адвокатът на ищците Волфрам Прокш.

Решението е в плюс на социалната мрежа, която в последните месеци е изправена пред сериозни критики в Европа. Белгийската Агенция за защита на личните данни заяви по-рано този месец, че ще съди калифорнийската фирма заради практиките й за събиране на информация за потребителите, които не съвпадат с европейските правила.