Променят въпросите за референдума?

Депутатите от правната комисия се чудят могат ли да редактират президента

Депутатите решиха да променят въпросите за референдума, предложени от президента. 

Правната комисия влезе в спор, може ли да редактира въпросите на държавния глава Росен Плевнелиев за референдума.

Реформаторът Петър Славов се зачуди дали тези въпроси подлежат на редакция. Председателят на комисията, депутатът от ГЕРБ, Данаил Кирилов обясни, че законът за референдумите дава такова правомощие на депутатите.

Социалистката Мая Манолова "вдигна кръвното" на Кирилов подчертавайки, че никъде в Закона за референдумите не пишело, че предложението на държавния глава за всенародно допитване трябва да се гледа в правната комисия.

Същите правила важали за него, както и за другите. „Е как?”, изненада се Данаил Кирилов, Мая Манолова също му отговори с въпрос: „Е как?”.

Петър Славов се опита да потуши нарастващия словесен пожар, като похвали колежката си Манолова, че добре се е подготвила. Социалистката го атакува: „Аз не съм доволна, че не сте се подготвили достатъчно добре за днешното заседание”.

Оказа се обаче, че няма достатъчно депутати в комисията, за да се внесат корекции във въпроса на референдума. Затова набързо бяха привикани от вътрешна комисия Явор Хайтов от БДЦ и Димитър Делчев от РБ. В правна комисия се забавляваха с този факт.

„Колегата Хайтов ли докараха?”, изненада се Данаил Кирилов. „Няма ли да гласуваме?”, попита Петър Славов.

Всъщност ГЕРБ и Реформаторите бяха против това да се редактират въпросите за референдума.

Опозицията обаче настоя за редакция. С един глас повече опозицията надделя и в крайна сметка правната комисия прие да се коригират въпросите за допитването, инициирано от държавния глава. 10 гласуваха „за” редакция, 9 бяха против. БСП бяха подкрепени от БДЦ, ПФ, ДПС и „Атака”.

Веднага след гласуването Четин Казак от ДПС се зае да коментира въпросите.

Въпросът за задължителното гласуване, по мнението му, е недопустим и той трябва да отпадне. Според него референдумът е „страшен” инструмент.

Изказваме нашето съжаление, че президентът отново посегна към този инструмент по въпроси, които бяха обсъждани, и то да съвпада с местните избори, подчерта Казак. От ДПС не приемат за аргумент коментара, че така щели да се спестят пари. Чисто времево и процедурно никак, никак не е уместно да се провежда референдум сега заедно с местните избори, по мнението му.

Според Казак само Велико Народно събрание може да коментира въпроса за задължителното гласуване.

„По отношение на първия въпрос - подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно - ние сме против заиграването с очакванията на българското общество за оздравяване на политическата система и подмяна на политическата класа чрез залъгване, че чрез промяна в избирателната система ще се подобри политическото представителство и управлението”, коментира още депутатът от ДПС.

Според него мажоритарният избор се предлагал като панацея. Затова той отново лансира идеята на формацията да се попитат хората, дали искат всички депутати да се избират мажоритарно.

Щом искаме мажоритарен избор, то той трябва да бъде всички, за да няма два вида народни представители - мажоритарни и пропорционални, всеки трябва да се чувства еднакво овластен от своите избиратели, аргументира се Четин Казак.

ДПС подкрепя електронното гласуване, но при гарантирана сигурност на вота и невъзможност да се манипулира вотът на избирателите и да има гаранция, че няма да се допуснат хакерски атаки.