Циганка с 3 деца може да вземе около 1500 лв. от социални помощи

Заради това изказване Комисията за дискриминация погна депутата Султанка Петрова

Комисията за защита от дискриминацията е образувала преписка срещу народния представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО Султанка Петрова.

Преписката е образувана по жалба на Сениха Ахмед от гр. Завет, а поводът е участие на Султанка Петрова в телевизионно предаване, където е коментиран казусът „деца раждат деца". 

Според жалбоподателя в изказването си народният представител е дискриминирал циганската общност, цитирайки данни от изследване на Центъра за демографска политика, че непълнолетна циганка с 3 деца може да вземе около 1500 лв. от социални помощи.

„Този вид дискусии се възприемат от ромите като тормоз на етническа основа по смисъла на Закона за защита от дискриминация, създават заплаха и нагнетяват чувство на несигурност, унижение, страх и отчуждение от обществото", посочва в сигнала си гражданката Семиха Ахмед.

Тя обаче не пояснява на основата на какви свои или други надлежни наблюдения или анализи твърди това, както и кои са конкретните пострадали от приписваната дискриминация.

Султанка Петрова е изпратила писмено становище в Комисията, в което заявява, че изказването й е базирано на изнесени още през 2013 г. данни на Центъра за демографска политика - изследване от неправителствената организация и авторите му са оповестили резултата публично.

Петрова изразява учудване, че гражданката е сезирала комисията сега, а не е подала сигнал тогава, когато това изследване е оповестено публично.

"Данните са едни и същи, оформлението и звученето им - също, а и тогава законът, както и КЗД са били налични в правния мир", заявява Султанка Петрова.

ВМРО се обявява категорично в подкрепа на Султанка Петрова, тъй като тя по никакъв начин не е упражнила дискриминация спрямо която и да е било група в българското общество. Цитирането на данни и посочването на проблеми в социалната система е дълг на всяка публична фигура, имаща отношение към тематиката, посочват от партията.