Екстремна жега връхлита Европа

Общество

01-07-2015, 17:21

Снимка:

© Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

ООН алармира да се пазим от горещините

Организацията на обединените нации (ООН) предупреди за опасностите, породени от горещото време, особено за децата и възрастните хора, след като голяма част от Европа изнемогва от горещата вълна, чийто интензитет е причинен от климатичните промени.

Властите трябва да дават на хората колкото се може повече предупреждения за потенциалната опасност от високите температури, за да могат те да вземат предпазни мерки, изтъкват от Световната метеорологична организация и Световната здравна организация, цитирани от "Ройтерс". Те също така напомнят на хората да пият много вода.

Десетки хиляди хора са умрели в Европа в горещата вълна през 2003 г., както и в Русия през 2010 г. Отделно от това AccuWeather посочиха, че докато екстремните жеги вече се разпростряха в Испания и Португалия, горещите условия ще засегнат и останалата част на Европа през тази седмица. В Париж температурите се очаква в сряда да достигнат до 38 градуса.

Малките деца, възрастните и хората, работещи на открито са най-уязвими на ефектите, които варират от обриви до гърчове, изтощение, дехидратация, топлинен удар и смърт, предупреждават от ООН, призовавайки хората да вземат предпазни мерки.

Горещите вълни са все по-чести и интензивни като резултат на климатичните промени, посочват от ООН. Градовете особено се разгорещяват, тъй като сградите и асфалта прихващат топлия въздух.