Пази боже да ни се наложи, има кой да ни защити, увери премиерът

Русия не е враг, с никого няма да се караме, категоричен е Бойко Борисов

Убеден съм, че трябва да бъдем лоялни членове на НАТО и ЕС. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на блиц контрол за разполагането на тежко въоръжение и войски на територията на България, цитиран от „Фокус”.

"Мога да ви уверя, че съгласно нашия договор и членство, България влиза в задължителната зона за подкрепа и защита. Пази боже да ни се наложи, има кой да ни защити. Към този момент не приемаме, че има пряка заплаха срещу нас. Нека да се ограничим с ученията, които се провеждат. Външният министър полага големи усилия. Действително малко ги смъмрих с военния министър, защото когато чух, че има подобни танкове, тогава тръгнахме да обясняваме какво, защо и как са. Министрите са длъжни да ме информират", заяви Борисов.

Той обясни, че безспорно международната обстановка е кризисна, дори по време на Студената война не е била такава. „Тогава имаше ясно регламентирани граници и двата пакта си знаеха местата. Сега се намираме в условия на финансови и икономически санкции и контрасанкции. Към днешна дата се носят огромни пасиви от всички с това дрънкане на въоръжения, защото нито тези 14 танка имат съществен принос или биха представлявали заплаха”, уточни Борисов и добави, че е нормално и стои зад това, което са казали министрите – нормално е нашите войски и военни да тренират, да се учат и да познават западните техники. Като учения те са такива.

„Деликатна е ситуацията, както и санкции. Не може да не подкрепяме санкциите, не случайни 28 премиери в ЕС ги подкрепиха, знаейки че ни носят загуби. Такава е необходимостта от съюзите, в които сме избрали да членуваме. Виждате натиска върху правителството за подмяната на въоръжението. Сигурен съм, че на Ангел Найденов многократно му е казано, че трябва да подменим техниката. В сегашната ситуация като икономика и държавата на база на социалните неравенства, изпитваме затруднения в бюджета. Като цяло подкрепям решенията и изказванията на президента”, поясни Борисов.

„Убеден съм, че трябва да бъдем лоялни членове на НАТО и ЕС, по смисъла на НАТО сме в този ангажимент и го изпълня”, подчерта той.

„Не виждам към момента нищо, което да ви тревожи – нито като военна линия, нито като фронт, нито като отношения между България и Русия. Ние сме народи, които винаги са се обичали и като член на ЕС и НАТО 100% изпълняваме своите ангажименти", категоричен бе премиерът.

Борисов обясни, че няма причина да се смята, че Русия е враг. „Не толкова нашите интереси не се защитават, опитваме се да не накърним нечии чужди. Неслучайно Лукарски, Павлова, Петкова бяха в Москва и Петербург на различни форуми, прекрасно си работят по всяка линия. Какво ви кара да мислите, че сме приели руснаците за врагове”, попита Борисов независимият депутат Велизар Енчев. „С никого не се караме и няма да си обявяваме война”, отсече Борисов.

„Не виждам от всичките ми срещи да има тема на напрежение, която да касае България. Не сме троянски кон да правим нещо различно. Водим балансирана политика. Що се касае за Ислямска държава – не е много хубаво да се говори за терористите публично”, заяви той. И допълни, че „думата фронтова линия не е изобщо използваема днес. Не мога да коментирам кой какво е казал дали в Москва, Вашингтон и Брюксел. Въпросът ви щеше да е резонен, ако съм направил нещо различно от това. Не виждам към момента нищо, което да ви тревожи – нито като военна линия, нито като фронт, нито като отношения между България и Русия”.

Относно твърденията, че политолози и социолози са назначени в Министерство на отбраната, премиерът обясни, че е научил от Велизар Енчев и за отговори трябва да бъде попитан министърът на отбраната.