Украйна не купува руски газ от днес

Свят

01-07-2015, 11:41

Снимка:

pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Тя ще продължи да транзитира синьото гориво за Европа според договореностите

"Нафтогаз Украйна” прекрати от 1 юли покупките на руски газ, поради липса на съгласие за цената му. Това се посочва в съобщение за пресата на украинската компания, пуснато във вторник вечерта.

"Във връзка с изтичането на 30 юни 2015 г. на срока на действие на допълнителното споразумение между НАК "Нафтогаз Украйна” и "Газпром”, а условията за бъдещи доставки на руски газ за Украйна не бяха договорени днес (вторник, бел.ред.) по време на тристранните преговори във Виена, "Нафтогаз” прекратява покупките на газ от руската компания”, се казва в съобщението.

В същото време компанията подчерта, че Украйна ще продължи транзита на газ за Европа "в пълно съответствие с договорните условия”, уточнява БГНЕС.

Министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Владимир Демшичин съобщи след тристранните преговори за газ във Виена, че Киев ще продължи да купува газ от "други източници”, съобщава "Интерфакс”. Той отбеляза, че цената 247,2 долара за 1000 куб.м газ, установена за третото тримесечие, не устройва украинската страна. В Киев са очаквали, че цената ще се определя по условията на „зимен пакет” с отстъпка най-малко 30% до около 200 долара за хиляда кубически метра. Демшичин добави, че Украйна ще настоява за подписване на споразумение за целия отоплителен сезон.

От своя страна министърът на енергетиката на Русия Александър Новак изрази мнение, че решението на Украйна да преустанови покупките на руски природен газ се дължи на политически мотиви. В допълнение, той заяви, че отстъпката за "Нафтогаз” не трябва да надхвърля 40 долара за 1000 куб.м, защото в противен случай цената ще бъде по-ниска от пазарната, пише РИА Новости. "Ние сме много изненадани, че Украйна иска много по-ниска цена - тя не отговаря на днешните пазарни условия”, каза Новак, като подчерта, че предложената цена не подлежи на преразглеждане.

Демшичин съобщи, че на Украйна не достигат за вкарване в подземните газохранилища най-малко 1 милиард долара. Новак от своя страна отбеляза, че обемът на газ в подземните съоръжения на Украйна за да може да бъде запазен транзитът за останалата част на Европа, трябва да бъде най-малко 19 милиарда кубически метра, следователно "Нафтогаз” трябва да вкара в хранилищата поне още 7 млрд. куб.м газ. Въпреки това, той не изключи, че Европейският съюз ще предостави помощ на Киев около 2,5-3 млрд. долара.

"Европейският комисар спомена днес такива числа, като 1,6 млрд. долара. 600 милиона от ЕБВР, и МВФ обмисля възможността за отделяне на средства”, каза министърът.

По-рано във вторник руската страна отказа да подпише тристранен обвързващ протокол за резултатите от газовите преговори с Украйна във Виена. На преговорите между Русия, Украйна и ЕС трябваше да се постигне споразумение за доставките на газ за Украйна и неговия транзит към Европа през територията на страната през есенно-зимния период.

Подобен тристранен протокол бе подписан от Русия, Украйна и ЕС през октомври 2014 г., със съгласуване на така наречения зимен пакет от документи. Документът бе валиден до края на март 2015 г. и не бе продължен. В момента съществува "специален режим” на доставки, според който Украйна получава предплатен газ.

По-рано "Нафтогаз Украйна” се бе обърнала към "Газпром” с искане за предоставяне на отстъпки за горивото след изтичане на срока на отстъпката в края на второто тримесечие. Както подчерта министър-председателят на РФ Дмитрий Медведев, Москва е готова да отговори с разбиране към Киев.

Като се вземат предвид всички фактори, крайната цена на газа за Украйна през третото тримесечие трябва да възлиза на 247,18 долара за хиляда кубически метра. Съответното постановление бе подписано от премиера на Русия в понеделник, 29 юни, припомня лента.ру.