Вече ще работим и на еднодневни трудови договори

С един работник може да се сключват трудови договори общо за не повече от 90 работни

Депутатите се скараха за еднодневните трудови договори. Това стана по време на дебатите по второ четене на Кодекса на труда. Управляващите предлагат да се сключва еднодневен трудов договор. Трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа може да се сключва между работник и регистриран земеделски стопанин за работа за един ден, като това време не се признава за трудов стаж.

С един работник може да се сключват трудови договори общо за не повече от 90 работни дни в една календарна година. Трудовият договор може да се сключва за професии, неизискващи специална квалификация в основна икономическа дейност „Растениевъдство" - само за прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят.

Еднодневният трудов договор съдържа данни за страните, място на работа, наименование на длъжността, размер на трудовото възнаграждение, дата на изпълнение на работата, продължителност, начало и край на работния ден. Продължителността на работното време е равна на пълната законоустановена продължителност.

Заетостта по такива договори обаче няма да се счита за трудов стаж. Няма и работно време при еднодневните договори. Това ядоса левицата. Лидерът на БСП Михаил Миков настоя този тип заетост да се счита за стаж.

Какво се случва с правото на отпуск, недоумява социалистът. Затова той предлага заетите в сектора да работят по граждански договор, където били уредени подобни ситуации. Експериментът, който предлагате, няма да доведе до никакъв резултат. Измисляте абсурди, убеден е Миков.

Узаконяваме недопустима експлоатация, която обслужва олигархични интереси, намеси се и патриотът Димитър Байрактаров.

От ГЕРБ обясниха, че безпокойствата за неопределеното работно време са неоснователни.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обясни, че най-големият олигарх в случая е държавата. Щели да се внасят пенсионни вноски на служителя, нает по еднодневен договор, но в същото време това няма да му се зачита за стаж, който да му послужи за пенсиониране. Държавата трябва да е коректна, настоя патриотът.

Социалистът Янаки Стоилов пък поиска трудовите договори да са поне 5-дневни и да са за не повече от 45 дни. Той се обяви срещу идеята за „господин по договор за един ден", както се изрази.

В крайна сметка бе прието предложението на управляващите.